fbpx

Zo komen de Russen in Sint Petersburg aan wiet

Home / Blog / Zo komen de Russen in Sint Petersburg aan wiet

Wiet in Rusland is illegaal. Je kan er zelfs voor in de gevangenis belanden. Maar dat houdt de Russen niet tegen. Van chemische zooi genaamd “spice” tot echte wiet: ze komen er wel aan. Toen ik in Sint Petersburg werd uitgenodigd mee te gaan om wiet te halen was ik bang. Ik bedoel, stel, we worden betrapt: een groepje Russen en één Nederlander. Dan is het toch vrij duidelijk wie de schuld krijgt, dacht ik zo. Toch won mijn nieuwsgierigheid het van mijn angst en heb ik ‘ja’ gezegd. In dit artikel beschrijf ik hoe ze in Sint Petersburg aan wiet komen.

Ik was in Sint Petersburg omdat ik na mijn stage in Moskou wat vrije tijd had. Ik had een woning van AirBnB, en wat een heerlijkheid, na mijn piepkleine appartementje in Moskou. Ik had meerdere kamers, een keuken, een keukentafel en stoeltjes en ik had zelfs een bad! De eerste twee dagen had ik het ijskoud: omdat ik niet meer in mijn eigen warmte zat en de plafonds in Sint Petersburg hoog zijn was het veel kouder. Ja, en het was winter. -5 graden daar voelt een beetje als -20 in Nederland, en in Sint Petersburg was het -23 graden! Nee, ik raad de winter in Sint Petersburg niet aan.

Zó koud, dat je over de kanalen kunt lopen.

Ik had wat vrienden gemaakt, die ook weer vrienden kenden, en het leek hen wel leuk om mij te laten zien hoe het nou gaat als je wiet wil in Rusland. Zoals Igor, mijn vriend, zei: “In Rusland gaan dingen nu eenmaal anders dan in Europa. In Europa betekent illegaal dat je het niet doet, en in Rusland betekent illegaal dat je het wél doet, je kijkt alleen een beetje beter uit”.

In Rusland worden drugs verkocht zonder dat er daadwerkelijk persoonlijk contact plaatsvindt. In plaats daarvan worden de drugs op een bepaalde plek verstopt. Dit heet een zakladka. De koper maakt geld over via internet, de verkoper geeft de locatie van de drugs door, en zegt op welk moment de drugs gepakt kunnen worden. De verstopplekken zijn héél specifiek, denk aan achter de verwarming in een bepaald gebouw op 3 hoog, of in een parkje onder de derde vuilnisbak vanaf de vijfde lantaarnpaal. Dat is logisch, want als de politie je ziet zoeken weten zij genoeg.

De oude, vervallen gebouwen in Sint Petersburg geven een nogal luguber gevoel, zeker in de avond.

We liepen naar de plek van de zakladka, en misschien stom, maar ik was best bang. Als toerist ben je toch altijd de pineut, soms zelfs als je helemaal niets doet, laat staan als je wél iets illegaals doet. Igor daarentegen was rustig, en toen een van zijn vrienden een smsje kreeg met toestemming om het gebouw binnen te gaan en richting het gebouw ging, stak Igor rustig een sigaret op. Voor mij leek iedere voorbijgaande auto op een politieauto en ik wist: ik moet nooit wiet gaan roken in Rusland. Als ik nu al zo paranoia ben wil ik niet weten hoe erg het is als ik onder invloed ben!

Gelukkig kwam de vriend terug. “Weg”, zei hij, “we gaan nu weg”. En we gingen weg. Alles ging ineens heel snel, er stond al een taxi klaar, we stapten in, en we waren veilig. Ze rookten in mijn appartement en vreemd genoeg rook je de wiet maar een klein beetje. Raar, hoor. Toen ik nog rookte was ik zelfs in Nederland constant op mijn hoede, en daar is het gewoon legaal. Hier roken ze rustig in het AirBnB-appartement met het raam open, zodat de rook vol op de binnenplaats en in alle ramen van de omliggende appartementen waait. Al gauw waren de Russen stoned, en de sfeer was relaxed. We speelden een Russisch kaartspelletje met mijn kaarten waar Sovjetposters op stonden, dat werd onderbroken doordat op een van de kaarten een stofzuiger stond, en we in een filosofisch gesprek raakten over stofzuigers, het Russische woord voor “stof” leek op het Oekraïense woord voor “kogel” en een stofzuiger dus eigenlijk in het Oekraïens een kogelzuiger was, dus een omgekeerd geweer dat kogels opzuigt in plaats van uitblaast. Ik was vooral opgelucht dat de wiet blijkbaar van goede kwaliteit was en dat we niet betrapt waren.

De bewuste kaart. Het is een reclameposter voor een stofzuiger uit de Sovjettijd.

Omdat het allemaal illegaal is weet je niet of de kwaliteit van de drugs wel goed is en of de drugs daadwerkelijk verstopt worden. Dat is ook de reden dat ik de Russische wiet niet heb geprobeerd. Wiet in Rusland is niet heel duur (17 euro per gram in Moskou, 12 euro per gram in Sint Petersburg), maar voor sommigen alsnog niet te betalen. Voor hen is een goedkoper alternatief: Spice, een synthethische drug die in tegenstelling tot wiet erg verslavend is. Spice is ook makkelijker te vinden en te kopen. Daar staat tegenover dat je er dood van kan gaan en er gek van kan worden, dat dan weer wel.

Of wiet ooit gelegaliseerd wordt in Rusland weet niemand, al was dat wel een van de standpunten van Ksenia Sobchak, de vrouw die zichzelf kandidaat stelde voor de presidentsverkiezingen van Rusland dit jaar. Een ding moge duidelijk zijn: de Russen komen toch wel aan hun wiet. Als het legaal is is het geen probleem, en is het illegaal, dan doen ze het toch, alleen kijken ze iets beter uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *