fbpx

Winter in Rusland: hoe is dat?

Home / Blog / Winter in Rusland: hoe is dat?

Ik hoef je niet te vertellen dat de winters in Rusland qua temperatuur veel kouder zijn dan in Nederland. Echter is temperatuur nog de minste zorg: de hoeveelheden sneeuw en ijs zorgen voor oponthoud, valpartijen en verkeersongelukken. Toch zijn er ook veel mooie dingen: de Russische cultuur zit vol met feestdagen en tradities, die de winter nog mooier en leuker maken dan anders. Mijn ervaring met de winter in Moskou vertel ik hier.

De temperatuur

Ondanks dat de temperatuur qua cijfers misschien laag is valt het vanwege de luchtvochtigheid erg mee met de kou. In Nederland voelt 2 graden boven nul een stuk kouder dan -10 graden in Moskou! Een kennis vertelde dat het in Novosibirsk, SiberiĆ«, niet anders is. “Ik weet het nog goed, ik wachtte op de bus, het was -40 graden buiten, maar ik had het niet koud, ik merkte pas dat het zo koud was toen ik mijn capuchon op wilde zetten en dit niet kon, omdat hij was vastgevroren aan mijn jas.” Het Russische volk merkt ook niets van de kou: kinderen spelen rustig buiten in de sneeuw met -15, en de scholen geven pas ijsvrij wanneer het kouder dan -25 is. Dat hangt trouwens ook af van je leerjaar: de kleinsten krijgen ijsvrij wanneer het kouder is dan -25 graden, terwijl de oudsten pas bij -35 graden thuis mogen blijven!

Ik merkte pas dat het zo koud was toen ik mijn capuchon op wilde zetten en dit niet kon, omdat hij was vastgevroren aan mijn jas.

Sneeuw en ijs

Veel belangrijker dan de temperatuur is de hoeveelheid sneeuw en ijs. Goede, waterdichte schoenen worden aangeraden, want deze ga je nodig hebben! De sneeuw verstoort de dienstregeling van het openbaar vervoer, en op sommige dagen rijdt het openbaar vervoer met uitzondering van de metro zelfs totaal niet. Dat wordt je natuurlijk niet verteld, het is tenslotte Rusland, dus daar kom je pas achter wanneer je na 20 minuten door de sneeuw ploeteren aankomt bij je bus-/tramhalte. Gelukkig is dit slechts een uitzondering, en zo’n dag komt zelfs in het nieuws!

Een ingesneeuwde auto
Ook je auto is niet veilig voor de sneeuw. Ga je hem uitgraven of wacht je tot de sneeuw is ontdooid?

Toch is het niet alsof er niets tegen de sneeuw wordt gedaan: je ziet altijd mensen aan het werk om sneeuw te ruimen. In het centrum van Moskou wordt de sneeuw uiteraard sneller geruimd dan daarbuiten. Ook zie je constant mensen sneeuw uit de tramrails wippen, zodat de trams door kunnen rijden. Wat je ook ziet: auto-ongelukken, auto’s die tegen trams aanbotsen, uitglijdende en vallende mensen, en oude Russische omaatjes die zich voorzichtig voortbewegen over de sneeuw en het ijs.

Nadat de sneeuw geruimd is komt er iets anders: doordat er eerst over de sneeuw heen wordt gelopen verandert de onderste laag in een ijslaag. Doordat de sneeuw geruimd wordt heb je geen grip meer, en glibber je je een weg naar je bestemming. Je kan je het beste maar overgeven aan de Russische winter, rustig doorlopen en als je valt, dan val je.

Feestdagen en versieringen

Rusland is het land van dingen vieren en versieren, je kunt het je zo gek niet bedenken of er is een feestdag van gemaakt. Rusland viert kerst volgens de orthodoxe kalender, wat betekent dat kerst pas op 7 en 8 januari wordt gevierd. Oud en Nieuw wordt wel gewoon op 31 december gevierd. Het is gebruikelijk om vakantie te hebben van 31 december tot 8 januari, al verlengen sommige werkgevers dat tot 14 januari (het orthodoxe Oud en Nieuw).

Het Rode Plein wordt mooi gemaakt, zeker rond Oud en Nieuw, wat de belangrijkste feestdag in Rusland is. Je ziet schattige kerstmarktjes en kerstbomen (die in Rusland overigens Nieuwjaarsboom worden genoemd), en schaatsbanen, glijbanen van ijs en versierde ‘nieuwjaarsbomen’ schieten als paddenstoelen uit de grond. De schaatsbanen zijn erg populair: op de schaatsbaan van het Rode Plein kwam zelfs Poetin een hockeywedstrijd spelen!

Poetin speelt een hockeywedstrijd op het Rode Plein
Poetin speelt een hockeywedstrijd op het Rode Plein.

De kerstversieringen zijn niet aan te slepen, zeker in het centrum van de stad is alles versierd. Op kerstmarktjes zie je vooral barbecues van mensen die het vlees roosteren en verkopen, maar ook speculaaskoeken, snoep en thee. Op het Rode Plein is er vaak een artiest aanwezig die populaire Russische liedjes zingt.

De ingang van de kerstmarkt op het Rode Plein.
De ingang van de kerstmarkt op het Rode Plein.

Het valt op dat de kinderen meestal centraal staan. Vaak is er een klein kermisje aanwezig met een draaimolen, reuzenradje en zweefmolentje. Op de schaatsbanen zijn de schaatsen er in alle maten en is er vaak een aparte baan voor kinderen. Naast de schaatsbaan is vaak een soort grote glijbaan van ijs te vinden, waar je tegen betaling een tijdje van af kunt sleeƫn.

Flexibiliteit van de Russen

Russen zijn erg flexibel en zullen altijd hun best doen om op tijd op hun werk te verschijnen. De weersomstandigheden doen er niet toe. Er is zelfs een gezegde uit de USSR dat “maak het af, zelfs als je ervoor moet sterven” luidt, in tegenstelling tot het Amerikaanse “maak het af of sterf”. Ze vinden dat er altijd een manier is om te doen wat je van plan was te doen.

Hoe is de winter in Rusland?

Het moge duidelijk zijn: de winter in Rusland is bovenal wederom een reden om alles te versieren en te komen vieren. Mocht je het willen vieren, zal je afhankelijk van wanneer je richting het Rode Plein vertrekt, je een weg moeten banen door de meters sneeuw, of juist moeten glijden over de stoep. En moeten hopen dat je tram of bus vandaag rijdt, en niet op een auto of onoplettend Russisch omaatje is gebotst. Tja.