fbpx

Werken in Rusland: hoe begin je?

Home / Blog / Werken in Rusland: hoe begin je?

Dus jij wilt werken in Rusland? Geweldig! Helaas voor ons kan alles regelen nogal moeilijk zijn. In dit artikel lees je waarom wij zo aantrekkelijk zijn voor Russische werkgevers, waarom we dat vooral níét zijn, en hoe je tóch een baan vindt.

Waarom jij als Nederlander interessant bent voor een Russische werkgever

Wij zijn als Nederlanders erg interessant voor Russische werkgevers! We staan goed bekend bij de Russen. De mooiste bloemen komen uit onze bloembollen, en de lekkerste stroopwafels komen van ons. Toch zal een werkgever je niet aannemen omdat hij zo van stroopwafels houdt; er zijn nog veel meer redenen! Ten eerste ben je als Nederlander hoogopgeleid. “Zelfs” met mbo ben jij gewoon hoogopgeleid. De kwaliteit van het Russische onderwijs is namelijk veel lager dan die van het Nederlandse. Daarmee verbonden is de kennis van andere talen: Russen spreken mede door de lage kwaliteit van hun onderwijs slecht Engels. Tel daarbij op dat wij als Europeanen toch wel minstens een keer in het buitenland zijn geweest, en dus ervaring hebben met het aanpassen aan andere culturen en gewoontes, en bingo – wij zijn geweldig!

Waarom jij als Nederlander níét interessant bent voor een Russische werkgever

Helaas kom je er niet met stroopwafels, een diploma en een redelijk woordje Engels. In Rusland zijn familiebanden en kennissen erg belangrijk. Dat is waarom je in Rusland vaak ongemotiveerde en ongekwalificeerde mensen tegenkomt in het bedrijfsleven: het nichtje van de zoon van de buurvrouw heeft een grotere kans aangenomen te worden dan een universitair geschoold persoon met 15 jaar relevante werkervaring.

Maar er is meer: het visum is een groot obstakel, misschien is het zelfs wel expres zo gemaakt om niet-Russen te weren. Je werkgever moet álles regelen, jij als potentiële werknemer kan hem niets uit handen nemen. En Russen, Russen houden niet van regelen, al helemaal niet als er voor jou 10 Russische nichtjes van de zoon van de buurvrouw klaarstaan om te werken. De werkgever moet voor jou een uitnodiging regelen, en dat kost geld – 1000 euro. Daarnaast is er veel administratieve rompslomp die gedaan moet worden. Je moet dus maar net een werkgever vinden die bereid is dit te doen – zonder dat hij ook maar enig bewijs hebt dat jij je werk goed doet. Een behoorlijk risico.

Werken in Rusland als vrouw

In tegenstelling tot Nederland gaat het in Rusland iets anders voor vrouwen. Vrouwen worden nog altijd als minder gezien op de Russische werkvloer. Er wordt eigenlijk vanuit gegaan dat je de koffiedame bent. Om dit te voorkomen zal je een flinke dot zelfvertrouwen moeten hebben en bovendien je functie zo snel mogelijk duidelijk moeten maken, bijvoorbeeld door op je naamplaatje ook je functie te zetten. Oh ja, je verdient ook maar 72% van het salaris van het andere geslacht (Ria Novosti, Russisch). Gelukkig is het in Rusland nog wel normaal voor mannen om als een echte heer voor jouw drankjes te betalen, deuren voor je open te houden en op te staan in de metro zodat jij kunt zitten, dus dat compenseert een beetje, al denk ik dat ik niet alleen voor mezelf spreek als ik zeg dat ik liever hetzelfde zou verdienen. 🙂

Hoe vind ik een baan?

De hamvraag van dit artikel: hoe kom je nou aan een baan? Hoe vind je nou een werkgever die in jou wil investeren, zonder enige garantie? De makkelijkste weg is via connecties. Word zelf dat nichtje (of neefje) van de zoon van de buurvrouw! Maak veel Russische vrienden en wees niet te bang om dingen te doen die in Nederland als onbeschoft en brutaal zouden worden gezien, zoals direct aan iemand vragen of hij werk voor je heeft. Ik raakte ooit op een expatbijeenkomst in gesprek met een man uit Indië die vertelde dat hij manager was bij een bedrijf, en ik vroeg hem voor de grap (ik had al wat wijntjes op) of hij niet toevallig werk voor me had. Hij ging er serieus op in! Ik had die week meteen een sollicitatiegesprek! Waar in Nederland brutalen de halve wereld hebben hebben ze in Rusland driekwart, wees dus niet bang om gewoon eens te vragen of iemand iets weet. Connecties zijn alles in Rusland.

Een andere optie is een uitzendbureau zoals Adecco. Kijk wel uit voor uitzendbureaus die jou laten betalen om hen een baan te laten zoeken, vaak is dit oplichterij en zie je je geld niet terug. Zet verder je cv online op Russische websites voor werk zoals hh.ru, superjob.ru of rabota.ru. Weet wel dat ze in Rusland vooral van het bellen zijn, zorg dus dat je bereikbaar bent via je (liefst Russische) simkaart! Ook via deze websites kunnen uitzendbureaus je benaderen. LinkedIn is overigens geblokkeerd in Rusland, en ondanks het feit dat Russen zelf ook prima weten hoe een VPN-server werkt zou ik niet rekenen op LinkedIn als enige manier om werk te zoeken.

Nog een optie is om gewoon ergens binnen te lopen en te vragen om werk. Voor niet-Russen zijn hotels, hostels en andere internationale gelegenheden een uitkomst. Kijk eens rond! Boek een reis naar Rusland als toerist met toeristenvisum en ga iedere dag bij een ander bedrijf langs.
Als Nederlander kun je natuurlijk ook de Nederlandse bedrijven in Rusland een bericht sturen om te vragen wat er mogelijk is. Campina, ING, Unilever en zelfs Heineken zijn actief op de Russische markt.

Wat wordt er voor me geregeld?

Als je eenmaal bent aangenomen en de handtekeningen goed en wel onder het contract staan heb je nog een aantal maanden om je reis voor te bereiden. Het duurt ongeveer anderhalve maand om je werkvisum te regelen, dit doet je werkgever in samenwerking met jou. De werkgever regelt de uitnodiging die nodig is om het visum aan te vragen, vervolgens ga jij met die uitnodiging en de benodigde documenten naar het visumbureau of naar de ambassade in Den Haag om je visum te regelen.

Qua begeleiding zou je natuurlijk verwachten dat je werkgever je hierbij helpt, maar vaak weet je werkgever net zo veel als jij. Een beetje zelfstandigheid kan bovendien ook geen kwaad! Vraag je werkgever om duidelijkheid: wordt huisvesting voor je geregeld, waar word je bij geholpen? Vraag Russische kennissen om hulp, of vraag een toekomstige collega. Uiteraard kun je het ook allemaal zelf doen (en hoe je dat doet lees je in deze post over stagelopen in Rusland vanaf punt 4: een accomodatie vinden en deze post over wat te doen na aankomst in Rusland), maar je hoeft het wiel natuurlijk niet opnieuw uit te vinden. Wees wel niet te bang om vragen te stellen: iedereen is bereid je te helpen.

Conclusie

Een baan vinden in Rusland is al moeilijk genoeg voor Russen, laat staan voor niet-Russen! Toch betekent moeilijk niet onmogelijk en kun je met een beetje moeite, een beetje lef en een flinke dosis geluk gewoon een baan vinden. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *