Werk vinden in Rusland kan nog best een opgave zijn, zeker als je zelfstandig een baan wilt vinden, en dus niet via connecties binnenkomt. Toch worden wij Nederlanders vergeleken met de rest van de wereld nog wel redelijk welkom geheten: we staan bekend als goed volk dat bereid is hard te werken, hoogopgeleid is en bovendien goed Engels spreekt. Wanneer een Rus erachterkomt dat je Nederlands bent kun je eerder rekenen op gemeende interesse dan op een afkerende blik.
Toch zijn er ook dingen die het voor Nederlanders moeilijker maken: in Rusland is er een duidelijke hiërarchie in het bedrijfsleven. Kritiek of zelfs opbouwende feedback jegens een manager wordt niet gewaardeerd. Nederlanders worden als grof gezien; we zijn kritisch en zullen het meteen melden als wij het ergens niet mee eens zijn. In het bedrijfsleven wordt dat echter niet als iets positiefs gezien, maar juist als negatief: waar bemoei je je mee? Soms leidt dat tot frustrerende situaties voor Nederlanders, want je ziet zo veel manieren om iets makkelijker, sneller en soms zelfs goedkoper te doen, maar omdat je “lager” staat dan de baas of manager wordt je feedback automatisch genegeerd.
Het salaris in Rusland ligt, uiteraard, lager dan het Nederlandse. Het gemiddelde salaris in Moskou ligt volgens Komsomolskaya Pravda (Russisch) op 91.000 roebel, oftewel 1318 euro. Ter vergelijking: het gemiddelde salaris van heel Rusland is slechts 35.000 roebel (507 euro)! Maar reken jezelf niet rijk: in de praktijk verdient de meerderheid maar rond de 50.000 roebel, oftewel 742 euro. Salarissen van 30.000 roebel (434 euro) komen ook voor. Als Nederlander hoef je je daar echter geen zorgen over te maken. Mede door onze reputatie en door ons Engels-niveau kunnen wij rekenen op een salaris van rond de 1000 euro, oftewel 69.000 roebel. In de andere grote steden ligt dat salaris iets lager, en in de kleinere stadjes veel lager.
Als je via jouw huidige werkgever voor een bepaalde periode naar Rusland wordt gestuurd is je visum relatief makkelijk geregeld: jouw huidige werkgever regelt alles met het Russische bedrijf. Maar ben je zelf werkloos in Nederland en zoek je een baan in Rusland? Dan kan het nog wel eens moeilijk worden. Een werkvisum wordt niet zo maar afgegeven. Hiervoor moet jouw toekomstige Russische werkgever veel geld betalen (1000 euro), veel formulieren en administratieve rompslomp verrichten, én bewijzen dat er geen in Rusland woonachtig persoon is die dezelfde kwaliteiten heeft als jij. Dat is nogal een risico: jij hebt op dat moment nog geen minuut voor deze werkgever gewerkt, en de werkgever weet dus niet of jij wel goed bent in wat je doet. Wanneer je dit visum eenmaal hebt kun je 3 jaar lang in Rusland werken. Je kan het visum ook verlengen. Daarvoor hoef je niet het land uit.
Ga je enkel voor een zakelijk bezoek naar Rusland? Dan kun je een businessvisum aanvragen dat maximaal 3 maanden geldig is. Dit is een stuk goedkoper (150 euro) en de uitnodiging is bovendien gewoon te koop voor 150 euro (waar voor het werkvisum je Russiche werkgever de uitnodiging zal moeten regelen). Je regelt dit bij je visumbureau in Nederland.
Artikelen over werken in Rusland
Mijn afstudeerstage in Moskou
Mijn stage in Moskou was een unieke ervaring, die met veel pijn en moeite tot stand is gekomen en tot een week voor vertrek aan een zijden draadje hing. Gelukkig is het allemaal goed gekomen en ik zou het zo weer doen! In deze post vertel ik over mijn afstudeerstage en hoe ik het vond. […]
Werken in Rusland: hoe begin je?
Dus jij wilt werken in Rusland? Geweldig! Helaas voor ons kan alles regelen nogal moeilijk zijn. In dit artikel lees je waarom wij zo aantrekkelijk zijn voor Russische werkgevers, waarom we dat vooral níét zijn, en hoe je tóch een baan vindt. Waarom jij als Nederlander interessant bent voor een Russische werkgever Wij zijn als […]