fbpx

Visum

Home / Visum

Voor Rusland is een visum nodig dat van tevoren aangevraagd moet worden. De procedure voor het regelen van een visum is, vooral de eerste keer, nog best moeilijk. Zelfs als je het verwerkingsproces uit handen geeft en het laat regelen bij een visumbureau, moet je zelf nog veel dingen doen.

Of je het regelen van een visum uit handen geeft of zelf wilt doen, is natuurlijk aan jou. Op deze pagina vind je in ieder geval alle algemene informatie voor het regelen van een visum. Wil je liever gedetailleerde informatie? Bekijk dan het stappenplan voor een Russisch visum!

Soorten visa voor Rusland

Er zijn verschillende soorten visa voor Rusland, waarvan je sommige soorten niet zo maar kunt aanvragen. Ook beslist je visum hoeveel keer je Rusland in mag reizen; single entry betekent dat je één keer Rusland in mag reizen, double entry betekent dat je twee keer Rusland in mag reizen, en multiple entry is voor meer dan 2 keer. Dit zijn de visa en hun geldigheid:

Visa die je zelf aan kunt vragen / waar geld de belangrijkste eis is

 • Een toeristenvisum (alleen beschikbaar als single entry)
  Geldig voor 30 dagen.
 • Een single entry zakelijk visum
  Geldig voor 30 dagen.
 • Een double entry zakelijk visum
  Geldig voor 90 dagen.
 • Een multiple entry zakelijk visum
  Geldig voor 12 maanden, waarvan je maximaal 90 dagen in Rusland mag verblijven. Je zou dus iedere maand een weekje naar Rusland kunnen gaan, of 3 keer per jaar een maand. Of in één keer 3 maanden, maar dan mag je daarna dus niet meer, tot je visum afloopt.
 • Een transitvisum
  Geldig voor 30 dagen en double entry. Dit visum vraag je aan wanneer je door Rusland reist, maar niet verblijft. Bijvoorbeeld als je met de trein gaat, of met de auto. Als je met de trein/auto/fiets door Rusland rijdt mag je je er maximaal 10 dagen bevinden. Als je met het vliegtuig gaat (denk aan een overstap in Rusland) is het visum voor maximaal 3 dagen geldig. Als je overstap met het vliegtuig minder dan 24 uur is en je beschikt over een ticket dat aantoont dat je Rusland binnen 24 uur weer verlaat, heb je geen transitvisum nodig.

Visa die je niet zelf aan kunt vragen / waar bureaucratie de belangrijkste eis is

Waarom kan ik dit visum niet zelf aanvragen? Voor deze visa heb je een Russische instelling (de uitnodigende partij) nodig die alle bureaucratische dingen voor je regelt. Met een toeristenvisum of zakelijk visum is de uitnodiging te koop, je krijgt dan een generieke uitnodiging. Dit is uiteraard legaal! Voor de visa die je niet zelf kunt aanvragen is de uitnodiging niet te koop. Je hebt dus de uitnodiging van jouw bedrijf of onderwijsinstelling nodig.

 • Een studentenvisum
  Geldig voor zo lang je wilt! Wel moet een Russische onderwijsinstelling dit voor je verstrekken. Dit visum wordt in het geval van een studie aan een Russische onderwijsinstelling verstrekt, of wanneer je stage gaat lopen bij een universiteit. Als je stageloopt bij een bedrijf kun je dit visum dus niet aanvragen!
 • Een werkvisum
  Geldig voor zo lang je werkgever dat wil! Wel moet je werkgever dit visum verstrekken. Dit visum is moeilijk aan te vragen, het kan een jaar duren! Ook is het duur (rond de 1000 euro). Dit is wel het enige visum waarmee het legaal is om in Rusland te werken (= geld te verdienen).
 • Humanitair visum
  Geldig met een maximum van 90 dagen op een periode van 180 dagen. Dit is een liefdadigheidsvisum, voor als je katjes wilt gaan redden of vodka wilt verstrekken aan dakloze Russen (voor zover daar een organisatie in Rusland voor is). Je hebt een verklaring van je Russische stichting/vrijwilligersorganisatie nodig.
 • Een privévisum
  Geldig voor maximaal 90 dagen. Dit visum is bijvoorbeeld voor Nederlandse Russen die op bezoek gaan bij familie, maar ook als jij als Nederlander ziek bent en de behandeling alleen in Rusland beschikbaar is.

Wat heb je nodig om een visum voor Rusland aan te vragen?

Wat je nodig hebt voor ál deze visa hierboven, is in principe hetzelfde. Het enige verschil zit hem in je uitnodiging en in de geldigheid van je paspoort. Als je paspoort na terugkomst uit Rusland nog minstens 18 maanden geldig is, is er niks aan de hand. Ook heb je, als je een visum voor langer dan 3 maanden aanvraagt, een HIV-verklaring nodig.

Verder heb je nodig;

 • Een pasfoto
 • Een Ruslandverklaring van je verzekering
 • Een uitnodiging
 • Een visumaanvraagformulier
 • Een begeleidende brief

Het aanvragen van de meeste visa duurt ongeveer een week. Let op: dit gaat om de procedure van het visum (=stickertje in je paspoort plakken) zelf! Het papierwerk er omheen, vooral de uitnodiging, neemt de meeste tijd in beslag. Het visumaanvraagformulier is een redelijk moeilijk te begrijpen online formulier dat door jou ingevuld moet worden. Voor vragen daarover verwijs ik je door naar het stappenplan voor een Russisch visum, anders wordt deze pagina zo vol. 😉

Als je al deze benodigdheden hebt, moeten deze nog naar het consulaat in Den Haag. Dat kun je zelf doen, maar de medewerkers staan erom bekend klantvriendelijkheid niet hoog in het vaandel te hebben en er zijn lange rijen. Voor een kleine meerprijs (30 euro) kun je dit laten regelen door een visumbureau.

Wat doet een visumbureau?

Een visumbureau doet alles waar jij geen zin in hebt. Woon je te ver van Den Haag af? Geen zin om in de rij te staan? Geen zin om risico te lopen dat je 2 uur met de trein naar Den Haag reist om vervolgens op het consulaat te horen te krijgen dat je je pasfoto bent vergeten en je weer terug mag gaan? Heb je een uitnodiging nodig?
Dan heb jij een visumbureau nodig! Overigens ben ik zelf niet van een visumbureau, ik vind het zelf gewoon de beste manier, zeker omdat 2 keer op en neer reizen naar Den Haag voor mij duurder is dan het tarief dat het visumbureau rekent.

Een visumbureau zorgt dat al jouw documenten kloppen en dienen deze in bij het consulaat. Ook halen zij jouw paspoort vervolgens weer op en zorgen dat dit weer bij jou terechtkomt. Je kan ervoor kiezen het paspoort (aangetekend!) opgestuurd te krijgen, maar het paspoort kan ook afgeleverd worden op het vliegveld. Ook kan het visumbureau jouw uitnodiging regelen.

Een visumbureau rekent ongeveer 30 euro voor het verwerken en aanvragen van jouw visum. Voor velen is dit al goedkoper dan twee retourtjes Den Haag (paspoort brengen en ophalen). Je betaalt ook de kosten voor het aangetekend opsturen of voor de andere verzendmethoden (bijvoorbeeld afleveren op Schiphol of per koerier). Het visum zelf komen brengen en ophalen bij het visumbureau is ook een optie, dat deed ik de eerste keer om zeker te weten dat mijn paspoort goed terechtkwam. Voor een toeristisch visum en transitvisum kun je uitgaan van 120 euro, “all inclusive”. Voor een zakelijk visum is dit 120 euro exclusief uitnodiging. De uitnodiging kun je laten regelen voor ongeveer 150 euro.

Conclusie

Je kan een visum zelf aanvragen, of het laten doen. De eerste keer is even moeilijk, maar daarna wordt het al snel makkelijker. De keuze is aan jou!

Artikelen over het visum voor Rusland

Wat kost een reis naar Rusland?

Regelmatig krijg ik berichtjes van kennissen en vrienden waarin zij schrijven dat zij ook wel eens naar Rusland zouden willen, en hoeveel het zou kosten. Je zou denken dat een simpel rondje Google zou volstaan, maar voor Rusland is dat helaas anders: concrete bedragen zijn moeilijk te vinden. In dit artikel vertel ik hoeveel je […]

Geplaatst in Blog, Leven in Rusland, Naar Rusland, Vakantie in Rusland, Visum voor Rusland | 8 Comments

Een visum aanvragen: een supergedetailleerd stappenplan

Vanuit mijn persoonlijke ervaring kan ik vertellen dat het moeten aanvragen van een visum een van de grootste redenen is voor mensen om niet naar Rusland te gaan. De aanvraagprocedure wordt als een moeilijk, omslachtig en niet al te goedkoop proces gezien. Maar vrees niet! In deze post vertel ik je alles over het aanvragen […]

Geplaatst in Blog, Naar Rusland, Stage in Rusland, Vakantie in Rusland, Visum voor Rusland | Plaats een reactie

Aangekomen in Rusland, wat nu? Een supergedetailleerd stappenplan

Na de vorige post met een stappenplan over stagelopen in Rusland komen we nu bij het volgende deel; namelijk wat je precies moet doen nadat je bent aangekomen. Dit stappenplan is voor zowel stagiairs als toeristen. Tenzij anders aangegeven geldt de stap voor stagiairs en toeristen in Rusland! 1. Aankomst op het vliegveld Bij aankomst […]

Geplaatst in Blog, Naar Rusland, Stage in Rusland, Vakantie in Rusland, Visum voor Rusland | Plaats een reactie