fbpx

The Test of Russian as a Foreign Language (TORFL/TRKI): hoe werkt dat?

Home / Blog / The Test of Russian as a Foreign Language (TORFL/TRKI): hoe werkt dat?

Na 7 jaar Russisch te hebben geleerd vond ik het wel tijd om mijn niveau te testen. De Test of Russian as a Foreign Language (hierna TORFL) is dé manier om dit te doen. Niet alleen worden al je vaardigheden getest, je krijgt na afloop (mits je het haalt) ook een certificaat van de Universiteit van Sint-Petersburg om mee te pronken. In dit artikel geef ik informatie over TORFL/TRKI, zoals de niveaus, de onderdelen en hoe je je het beste kunt voorbereiden.

Niveaus TORFL

TORFL dus, of TRKI, TRKI is de Russische vertaling van TORFL. Zoals met zo veel Russische dingen was ook hierover maar weinig informatie te vinden. TORFL wordt net als TOEFL, de Test of English as a Foreign Language, onderverdeeld in zes niveaus:

A1: Beginner

Het meest makkelijke niveau. Je krijgt simpele werkwoordsvervoegingen, moet de juiste vorm van het bijvoeglijk naamwoord kiezen op basis van het geslacht van het zelfstandige naamwoord dat je krijgt, en alles is redelijk letterlijk. Het examen duurt 3,5 uur. Klik hier om het voorbeeldexamen te bekijken (PDF, Russisch).

A2: Basis

Iets moeilijker. De werkwoordsvervoegingen krijgen prefixen, je moet onderscheid kunnen maken tussen te voet arriveren en arriveren met vervoer. Je krijgt korte simpele tekstjes en moet een meerkeuzevraag beantwoorden over het onderwerp van de tekst. Dit niveau moet je hebben om het Russische staatsburgerschap aan te kunnen vragen. Het examen duurt 3,5 uur. Klik hier om het voorbeeldexamen te bekijken (PDF, Russisch).

B1: Gemiddeld tot hoog

Bij B1 wordt er al vanuit gegaan dat je je redelijk weet te redden in het Russisch. Het is belangrijk dat je de naamvallen kent. Je krijgt langere teksten en moet de juiste informatie eruit weten te filteren. Ook komen er iets moeilijkere woorden in de teksten voor, ongeveer 5 tot 7% van de woorden zul je niet kennen. De betekenis van deze woorden wordt duidelijk door de zin te lezen en het is niet noodzakelijk om de betekenis te weten om de zin te begrijpen. Met dit niveau mag je studeren aan de Russische hogeschool. Het examen duurt 3 uur en 50 minuten.
Klik hier om het voorbeeldexamen te bekijken (PDF, Russisch).

B2: Hoog

Je weet je goed te redden in het Russisch en ook in Rusland, al zijn er uiteraard situaties die je niet zal begrijpen. Dingen als huurcontracten of hypotheekvoorwaarden begrijpen zal moeilijk worden. Toch kun je je in het dagelijks leven gewoon redden. Je kent de naamvallen, werkwoorden van beweging, en weet tevens de deelwoorden en hoe deze te vervoegen in de juiste naamval. Met dit niveau mag je niet alleen studeren aan een Russische hogeschool, maar ook áfstuderen (dat wil zeggen dat je met niveau B1 geen diploma krijgt). Hoera! Het examen duurt 4 uur en 40 minuten.
Klik hier om het voorbeeldexamen te bekijken (PDF, Russisch).

C1: Zeer hoog

Je spreekt al Russisch alsof het je moedertaal is. De teksten op het examen zijn ook, naar mijn mening, alsof “echte Russen” het hebben geschreven: veel informatie, maar de clou en waar ze het écht over hebben wordt pas duidelijk aan het einde van de hele lap tekst. Je zal ook zo’n 95% van de woorden moeten begrijpen om te weten waar het echt om gaat, waar je bij de andere niveaus de betekenis wel kan begrijpen op basis van de rest van de zin. Bij dit niveau moet je ook een essay schrijven. Met dit certificaat mag je deelnemen en afstuderen aan de hogere opleidingen in Rusland. Het examen duurt 5 uur.
Klik hier om het voorbeeldexamen te bekijken (PDF, Russisch).

C2: Moedertaal

Docenten grappen soms dat zelfs Russen dit niveau niet halen. Er wordt veel geïmpliceerd in de teksten en audiofragmenten en weinig letterlijk verteld. Om dit niveau te halen zal je toch echt al een paar jaar werkzaam moeten zijn in Rusland om de gedachtengang en mentaliteit van de Russen te kunnen begrijpen. Met dit niveau mag je mits je bijbehorende opleiding afrondt als niet-Rus Russische les geven op universiteiten in Rusland en jezelf Russische filoloog noemen. Het examen duurt 4 uur en 50 minuten.
Klik hier om het voorbeeldexamen te bekijken (PDF, Russisch).

Wat is mijn niveau Russisch?

Als je het Russisch net als ik zelfstandig leert, kan het moeilijk zijn om je niveau te weten. Doe in ieder geval géén internettestjes om achter je niveau te komen: niet alleen zijn 40 tot 50 vragen veel te weinig om je niveau in te schatten, de testjes zijn ook nog eens veel te makkelijk. Ik werd geschat op C2! Ga ook niet af op de mening van je Russische vrienden of kennissen; ze bedoelen het goed, echt waar, maar ze zullen iemand die 10 zinnetjes Russisch kent nog vertellen dat hij het geweldig goed spreekt, simpelweg omdat ze het zo leuk vinden dat iemand hun taal leert.

Wat je dan wél moet doen? De officiële testexamens maken! Hier zijn ze nog een keer:

Ook kun je op de website van het Pushkin-instituut (Russisch) oefeningen vinden. Een boek over de Russische grammatica kopen is ook handig; uitgeverij Zlatoyst (Russisch) in Sint-Petersburg heeft een groot aantal leerboeken voor het Russisch. Дорога в Россию (doroga v Rossiyu) heeft niveaus tot B1, je herkent de boeken aan een regenboog, een blije Aziaat met een ballon en twee sceptisch kijkende Russen. Voor hogere niveaus kun je kijken naar В Мире Людей (v mire Lyudey), geen blije Aziaat met een ballon helaas, maar de boeken zelf zijn erg goed geschreven. Koop een boek met cd zodat je ook de audio goed kunt oefenen, zeker als je niet in Rusland woont praat en hoor je vaak niet genoeg Russisch. Een ander goed boek is A Comprehensive Russian Grammar van Terence Wade, dit boek focust niet op een bepaald TORFL-niveau maar bevat heel veel Russische grammaticaregels duidelijk uitgelegd. Het boek is wel in het Engels. Tenslotte kun je altijd, desnoods via Skype, een aantal lessen volgen om erachter te komen of je het juiste niveau in je hoofd hebt.

Doroga v Rossiyu.
Afbeelding: http://olma.ge/image/cache/catalog/izuchenieiazikov/uchebniki/90doroga-800×800.jpg

Onderdelen van TORFL

TORFL is zo ontwikkeld dat het al je Russische vaardigheden test. De onderdelen zijn als volgt:

Leesvaardigheid

Je leest een aantal teksten en beantwoordt meerkeuzevragen over deze teksten.

Spreekvaardigheid

Je krijgt een kort filmpje te zien, krijgt de tijd om aantekeningen hierover te maken, en vertelt vervolgens aan de examinator wat er in het filmpje is gebeurd. De examinator stelt vragen. Daarna krijg je enkele zinnen voor je die je met de juiste intonatie moet voorlezen (verrast, teleurgesteld, ontevreden). Vervolgens krijg je een opdracht voor je die je moet uitvoeren. Je krijgt bijvoorbeeld een onduidelijke vacature voor je en moet een telefoongesprek voeren met de examinator. Tenslotte volgt een gesprek met de examinator over een onderwerp. Dit onderwerp mag je zelf kiezen.

Grammatica

Je krijgt zinnetjes waarbij één woord ontbreekt. Je kiest het antwoord (soms uit 2 opties, soms uit 4) met het juiste werkwoordaspect of in de juiste naamval. Alle delen van de Russische grammatica worden behandeld.

Luistervaardigheid

Je krijgt audio- en videofragmenten te horen en beantwoordt hier meerkeuzevragen over. Bij de hogere niveaus kunnen de antwoorden soms verwarrend zijn en lijken er meerdere goed.

Schrijfvaardigheid

Je gaat brieven schrijven! Wat voor brieven hangt af van het niveau. De niveaus A schrijven vooral informele brieven aan vrienden, de niveaus B ook, maar er zit ook een officiële brief bij (bijvoorbeeld een brief aan het politiebureau waarin je vertelt dat je je paspoort bent verloren). De niveaus C schrijven een officiële brief en een essay.

Om het examen te halen moet je voor alle onderdelen minstens 66% goed hebben. Je hebt het examen ook gehaald als je voor één onderdeel 60% goed hebt. Als je één onderdeel niet hebt gehaald krijg je geen certificaat, maar een document waarop je resultaten staan. Dit ene onderdeel mag je later herkansen om alsnog het examen te halen. Je hebt daar twee jaar voor.

Examencentra

In Rusland zijn er veel examencentra waar je TORFL kan doen. Ook kun je cursussen of lessen volgen ter voorbereiding van dit examen. In Nederland echter is er maar één testcentrum: de Russische School in Rotterdam. Eens per jaar kun je hier het TORFL-examen doen. De kosten verschillen per niveau, maar zijn niet meer dan 120 euro.Naast TORFL kun je hier ook examen doen voor het Russische staatsburgerschap (een certificaat van dit examen is verplicht als je het Russische staatsburgerschap wil aanvragen), Russische geschiedenis en Russische wetten. De examens worden allen verstrekt door de Universiteit van Sint-Petersburg en zijn dus hetzelfde als wanneer je het examen in Rusland zou doen. Ook de prijzen verschillen niet.

Het certificaat dat je krijgt wanneer je slaagt voor TORFL/TRKI.
Afbeelding:http://balletacademy.ru/wp-content/uploads/2017/11/test-page-3.jpg

Mijn ervaring

Ik deed het examen op niveau B2. Het was pittig, maar wel te doen. Het grammaticadeel was duidelijk moeilijker dan bij de oefenexamens die ik van tevoren had gedaan. Een verschil met het examen in Rusland doen is dat het hier in één dag moest, waar ze het in Rusland in twee dagen doen. Dat maakte het nog zwaarder: het gehele examen duurde bijna vijf uur! Daar stond tegenover dat ik de enige was die op dit niveau examen deed en dus heerlijk rustig in mijn eentje in het lokaal het examen kon maken. Bij spreekvaardigheid mocht ik zelf het onderwerp van gesprek kiezen, en ik koos voor Rusland. De examinator en ik hadden een kort gesprek over de mensen in Moskou en hoe deze verschillen van de mensen in de rest van Rusland, en dat was het. Het was een erg informele sfeer, wat ik fijn vond, aangezien ik best nerveus was. Wat dat betreft is de Russische School in Rotterdam zeker een aanrader om het examen te doen. Ik heb het examen overigens gehaald. 🙂

Conclusie

Doe het examen! Het is de ideale manier om je Russisch te testen, en je krijgt een certificaat dat internationaal erkend is. Als je het Russisch net als ik zelfstandig leert en het dus moeilijk is om uit te leggen wat je niveau is, kan dit certificaat je zeker helpen. Doe oefenexamens om erachter te komen wat jouw niveau is, bereid je goed voor, dan kan het alleen maar goed gaan. 🙂

Hoofdafbeelding artikel: http://izbrannoe.com/upload/resize_cache/iblock/999/705_391_2/99936d0add052b25db53100f3b33880e.jpg

One Comment

  • Рене

    Спасибо!

    Я тоже хочу сделать экзамен в Роттердаме.

    Я очень люблю русский язык.

    Пока Пока

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *