fbpx

Stagelopen in Rusland: een supergedetailleerd stappenplan

Home / Blog / Stagelopen in Rusland: een supergedetailleerd stappenplan

Op het moment van schrijven loop ik mijn afstudeerstage in Moskou, Rusland. Echter is dit het resultaat van een lang, moeizaam en stressvol proces. Schrik niet – het was vooral moeilijk omdat ik een gebrek aan informatie had en geen idee had wat ik aan het doen was. Daarom vertel ik hier hoe jij jouw stage en de voorbereidingen hierop wél tot een succes kan maken. Met superveel details, zodat je je nergens druk over hoeft te maken. Lekker lang. Ben je op zoek naar iets specifieks kan ik ctrl+F aanraden, dan kun je zoeken 😉

1. Begin op tijd!

Je hoort het van iedereen en z’n moeder bij ieder dingetje dat je ook maar overweegt te gaan doen: begin op tijd! Toch zeg ik het nog maar een keer. Sommige onderwijsinstellingen raden aan een jaar van tevoren te beginnen. Zelf had ik daar wat problemen mee toen ik keurig een jaar voor de start van de stage aankwam bij het bemiddelingsbureau; zij vertelden me dat bedrijven op dit moment niet zochten naar stagiairs, omdat mijn stage in september begon en de bedrijven nu dus bezig waren met de stagiairs van februari. Mijn eigen advies is dus om rond februari te beginnen als je in september wilt beginnen met je stage, en andersom. Zorg wel dat je voor die tijd precies weet wat je wilt (en misschien al een aantal interessante bedrijven hebt gevonden), en dat je je onderwijsinstelling hebt ingelicht over je plannen!

2. Zoek een baan

Nee, echt. Grote kans dat je geen of heel weinig salaris gaat krijgen, daar ga je het niet mee redden. Russen hebben nota bene zelf al moeite om rond te komen van hun salaris à 800 euro in de maand gemiddeld! Gelukkig is het Nederlandse salaris een stuk hoger en kun je van tevoren wat verdienen. Je zal moeten sparen en eventueel in de zomervakantie extra hard moeten werken om genoeg geld bij elkaar te krijgen. Je hebt ongeveer 4000 euro nodig om alle kosten ruim te kunnen dekken, dat is exclusief kosten voor eten. Het is mogelijk om een beurs te krijgen, maar er zijn strenge eisen (denk aan voor een bepaald aantal vakken een 7,5 of hoger staan) en de meeste beurzen zijn enkel voor de Europese Unie.

3. Zoek je stage

Dit hangt een beetje af van de manier waarop je je stage wilt vinden. Ik had het al beschreven op de pagina “Stage”, maar hier nog even alle methoden op een rij;

 • Bij je eigen school navragen
 • Een bemiddelingsbureau inschakelen
 • Het NESO Russia Internship Programme
 • Zelf bedrijven mailen en hopen op antwoord

Bij je eigen school navragen

Ze zitten er om je te helpen en daar worden ze voor betaald: je eigen onderwijsinstelling! Vraag eens rond, misschien heeft een docent connecties met iemand uit Rusland, of misschien heeft je onderwijsinstelling wel een stagebureau waar mensen je verder kunnen helpen. Ik zou willen zeggen dat je vast niet de eerste bent, maar in het geval van Rusland is dat nog een twijfelgeval.

Een bemiddelingsbureau inschakelen

Een dure, doch redelijk veilige optie, zeker omdat je je geld terugkrijgt wanneer het hen niet lukt. Bemiddelingsbureaus zoeken een stage voor jou en helpen je met alles. Een hele handige optie als je zelf weinig tot geen connecties hebt in Rusland, en daarom ook de optie waar ik uiteindelijk voor ben gegaan. Vanuit mijn eigen ervaring moet je het niet zo nauw nemen met “hulp bij het vinden van een woning, visum en dergelijke”, ik werd namelijk vrijwel niet geholpen, en als ik het heft niet in eigen handen had genomen had ik waarschijnlijk genoegen moeten nemen met een stage in Nederland. Dat wilde ik natuurlijk niet!

Bemiddelingsbureaus om even naar te kijken zijn buitenlandsestage.nl en Abroad Internships. Zelf heb ik deze twee bemiddelingsbureaus overwogen en ben ik uiteindelijk voor Abroad Internships gegaan, omdat hun website net iets vriendelijker oogde. Eerlijk gezegd was mijn ervaring niet zo, het duurde lang voordat ik antwoord kreeg en uiteindelijk moest ik alsnog zelf haasten om alles gedaan te krijgen. Niks mis met zelf dingen doen, maar weet dus wel dat je “wij regelen alles voor je” in het geval van bemiddelingsbureaus wellicht met een korrel zout wil nemen.

Het NESO Russia Internship Programme

NESO zoekt ieder jaar naar Nederlandse studenten die in Rusland stage willen lopen. Het gehele proces bestaat uit verschillende vacatures van bijvoorbeeld Philips of Campina waar studenten op reageren met motivatie en hun cv. Er worden studenten uitgekozen die doorgaan voor een sollicitatiegesprek en eventueel een testcase om te zien hoe zij dit oplossen, en vervolgens wordt uiteindelijk de stagiair gekozen. De stages vinden plaats in Moskou of Sint Petersburg en meedoen is gratis! Je betaalt wel voor je visum, je reiskosten en je verzekering, maar dat hoeft natuurlijk pas als je al bent uitgekozen. Tevens kun je via NESO wél een visum krijgen waarmee je langer dan 3 maanden in Rusland kunt verblijven, dus halverwege je stage terugreizen voor een nieuw visum zal niet nodig zijn. Tenslotte wordt je verblijf ook voor je geregeld voor het luttele bedrag van 25 euro per maand, wel krijg je dan een huisgenoot.

Klinkt goed? Vind ik ook! Het nadeel van dit programma vind ik dat het zo laat begint, rond juni kun je je motivatie en cv pas indienen. Dat houdt in dat tegen de tijd dat je dat hebt gedaan, en je niet wordt uitgekozen, het vrijwel onmogelijk is om nog snel iets in Rusland te vinden (bemiddelingsbureaus hebben ongeveer 3 maanden nodig om alles te regelen). Hun website vind je op stageinrusland.org.

Zelf bedrijven mailen en hopen op antwoord

Als een laatste optie zou je zelf bedrijven kunnen mailen, wellicht heb je geluk. Russen zijn overigens meer van het bellen, dus als je meteen antwoord wil is dat beter. Bedenk je wel dat Russen doorgaans slecht Engels spreken en de kans dus bestaat dat je een Rus aan de lijn krijgt die iets in het Russisch mompelt en vervolgens ophangt.

4. Een accomodatie vinden

Stage gevonden? Geweldig! Het vinden van de stage is de meest moeilijke stap. Nu moet je nog ergens slapen!

Het is mogelijk om via Russische websites zoals avito.ru, cian.ru of SOB.ru een appartement te vinden. Houd er echter rekening mee dat er altijd oplichters op de loer zijn, die extra geïnteresseerd zijn in buitenlanders. Zelf heb ik deze potentiële oplichters niet ontmoet, want ik kreeg van geen enkele huisbaas een reactie, ondanks dat ik er meer dan 30 in het Russisch gemaild heb. Dat komt waarschijnlijk omdat ik een “buitenlander” ben, en Russen hebben het niet zo op alles wat niet Russisch is. In de advertenties zul je dan ook vaak zien staan dat er “alleen op Slavische mensen” gereageerd wordt, en dan in het bijzonder enkel op Slavische mensen die Russisch spreken.

De Russische huurderswebsites werden het dus niet voor mij, en uiteindelijk heb ik gekozen voor een relatief veilige optie: airbnb! Uiteraard is airbnb wel duurder dan de standaardwebsites voor Russen. Via de Russische websites vind je appartementen voor omgerekend 200-300 euro, al kun je het zo duur maken als je zelf wilt, natuurlijk. Via airbnb heb ik lang moeten zoeken naar een goed appartement, in Moskou is het openbaar vervoer alles, dus zorg ervoor dat er op z’n minst een bushalte dichtbij zit (en het liefst nog een metrostation). Uiteindelijk heb ik een klein appartementje van één kamer kunnen vinden voor 560 euro per maand, inclusief Wi-Fi en gas, water en licht. Als ik eerder had gezocht had ik waarschijnlijk iets goedkopers kunnen krijgen, dus begin ook hier op tijd mee! Bedenk je ook dat het waarschijnlijk erg zwaar gaat worden om de dag voor aanvang van je stage aan te komen; wellicht is het handig om een aantal dagen van tevoren aan te komen zodat je wat tijd hebt om de stad te verkennen.

Mocht je slechte ervaringen hebben met airbnb; in Rusland zijn veel hostels en hotels die speciale maandprijzen hanteren. Neem contact met hen op, misschien valt er wat te regelen!

5. Een vlucht boeken

De laatste stap voordat je je visum kunt gaan aanvragen; je vlucht boeken. Helaas is Rusland niet bepaald een populaire bestemming en een retourtje voor 30 euro a la Ryanair zal je helaas niet zien. Ik heb zelf een hekel aan overstappen, dus heb ik 400 euro betaald voor een retourtje. Met overstap echter kan het zomaar zijn dat je ineens slechts 150 euro kwijt bent!

Belangrijk: tenzij je via NESO Russia je stage hebt gevonden MOET je halverwege je stage terugvliegen voor een nieuw visum. Meer informatie vind je hieronder. Houd hier dus rekening mee als je je vlucht boekt!

6. Je visum aanvragen

Het is zover; je kan je visum aanvragen! Waar ik heel erg mee zat was het feit dat er geen visum bestaat voor studenten die stagelopen. Er is een studentenvisum dat via de universiteit te verkrijgen is, maar je loopt meestal stage via een bedrijf. Er is een toeristenvisum, maar die is maar 30 dagen geldig. Er is een werkvisum, maar dat is erg duur en duurt lang om te krijgen, als je het al krijgt. Een zakelijk visum kan 30 dagen duren bij single entry, 90 dagen bij double entry, en 90 dagen bij multiple entry waarbij je maximaal 90 dagen achtereen kunt verblijven gedurende een periode van 180 dagen, de zogeheten 90/180-regel.

Voor mij zag ik mijn droom in duigen vallen, hoe kan het nou dat ik hier al maanden mee bezig ben en niemand even de moeite heeft genomen om mij te vertellen dat het helemaal niet mogelijk is om 5 maanden lang in Rusland te verblijven? Ik heb tientallen visumbureaus gemaild en allen bevestigden zij dat het inderdaad niet mogelijk was. Behalve één visumbureau: visumpro.nl.

Visumpro vertelde me dat met een double entry zakelijk visum de zogeheten 90/180-regel (maximaal 90 dagen in Rusland verblijven over een periode van 180 dagen) die geldt voor multiple entry niet geldt. De enige consequentie is dat ik halverwege mijn stage terug moest vliegen naar Nederland voor een nieuw visum, maar dat nam ik voor lief. De vraag is natuurlijk of jíj dat ook voor lief neemt, want even terugvliegen met alle kosten van dien is natuurlijk niet iets waar iedereen op zit te wachten.

Het hele proces van een visum aanvragen is lang en moeilijk te omschrijven. Voor een omschrijving hiervoor wil ik je doorverwijzen naar deze blogpost over het aanvragen van een visum.

7. Je uitwonendenbeurs/ov-vergoeding aanvragen

Doe dit 2 maanden van tevoren, wij studenten weten allemaal hoe “snel” de DUO is met dingen regelen. Je onderwijsinstelling moet een deel van het formulier invullen. Houd rekening met de vakantie van je onderwijsinstelling, het kan dus zo maar zijn dat je een maand moet wachten voordat je instelling het formulier kan invullen en tekenen! Ook, misschien een open deur: verstuur je brief aangetekend, voordat DUO hem “kwijtraakt”.

8. Een verzekering regelen

Voor je visum heb je sowieso een zorgverzekering nodig die geldig is in Rusland. Dat wordt beschreven in a href=””>deze blogpost over het aanvragen van een visum. In veel gevallen is je zorgverzekering al geldig in Rusland. Maar je hebt ook een reisverzekering, een diefstalverzekering, een WA-verzekering en eventueel een annuleringsverzekering nodig! Er zijn speciale studentenverzekeringen voor stages in het buitenland, de Hogeschool van Amsterdam raadt bijvoorbeeld Acepolis.com aan. Voor een half jaar ben je tussen de 200 en 300 euro kwijt.

9. Een visum aanvragen

Het is zo ver, nú mag je eindelijk je visum aanvragen! Dit is een moeilijk proces als je het voor de eerste keer doet. Je kan het natuurlijk allemaal zelf doen en persoonlijk naar de ambassade in Den Haag komen brengen, maar er staan lange rijen en de medewerkers schijnen ook niet al te aardig te zijn (en tevens enkel Russisch te spreken). Zelf had ik besloten om een visumbureau in te schakelen, die soms voor slechts 10 euro extra (dat is in veel gevallen al goedkoper dan een retourtje Den Haag met de trein!) al jouw zorgen uit handen nemen. Wel moet je zelf de documenten aanleveren. Voor een gedetailleerde beschrijving inclusief instructie hoe je aan alle documenten komt verwijs ik je door naar dit artikel over het aanvragen van een visum voor Rusland, maar wat je in het kort nodig hebt is als volgt;

  • Een paspoort met minstens 2 naast elkaar liggende lege pagina’s dat minstens 6 maanden na de vervaldatum van het visum nog geldig moet zijn;
  • Een pasfoto (die  overigens niet op je visum komt, maar goed)
 • Een uitnodiging, deze kan je stagebedrijf verstrekken óf je kunt hem zelf kopen bij het visumbureau voor 150 euro;
 • Een Ruslandverklaring van je verzekering, als je je verzekering opbelt maken zij deze meteen voor je aan en mailen hem naar je of sturen hem naar je op per post, een kopietje mag;
 • Een Visumaanvraagformulier, dit is een lang enkel in het Engels beschikbaar formulier dat als erg onduidelijk wordt ervaren. Het visumbureau kan dit voor jou invullen voor een extra bedrag, maar het wijst zich eigenlijk vanzelf;
 • Een Visumformulier dat je visumbureau verstrekt, hier vul je wat algemene informatie in over je paspoort, wie er met je meereist, en dergelijke. Dit formulier wijst zich vanzelf.

 

Je kan zelf beslissen hoe je al deze documenten bij het visumbureau krijgt; je kan het versturen met de post (aangetekend is zeer aan te raden, aangezien je paspoort erin zit!) of langs komen brengen. Je kan ook zelf beslissen hoe je je paspoort met visum wil krijgen; je kan het komen ophalen, het visumbureau kan het opsturen of zelfs op Schiphol afleveren zodat je het daar kunt ophalen. Daar zitten natuurlijk wel kosten aan verbonden! Het gehele verwerkingsproces duurt ongeveer 6 werkdagen, maar het is zeker aan te raden om minstens 3 weken van tevoren een visum aan te vragen. Tevens is het aan te raden om eventuele sigaretten en alcohol te kopen voordat je je paspoort één of twee weken kwijt bent aan het visumbureau, tenzij je een andere vorm van legitimatie hebt, natuurlijk. 🙂

10. Zet je pinpas aan voor betalingen in Rusland!

Voor velen een angst, voor mij werd het werkelijkheid; ik kwam aan in Rusland, wilde iets kopen en – mijn pinpas deed het niet. De 1000 roebel (15 euro) die ik van mijn vorige vakantie overhad hebben me gered, maar voor even werd ik doodsbang. Wat bleek? Je pinpas staat standaard uit voor alle werelddelen behalve Europa, zodat niet-Europese dieven er niets aan hebben in hun eigen land. Betalingen in Rusland kun je heel makkelijk aanzetten op de website van je bank. Ik had gelukkig mijn scanner bij me, dus kon zo inloggen en het aanzetten! Neem dus ook zeker je scanner mee op stage, ook omdat je liever niet je volledige spaargeld in één keer op je rekening hebt, lijkt me.

11. Koop die roebels!

Zorg ervoor dat je bij aankomst in Rusland al wat roebels hebt! Vanwege sancties kun je deze niet zomaar komen halen bij een wisselkantoor. Je moet de roebels van tevoren aanvragen bij een wisselkantoor naar keuze. Op het vliegveld wisselen is af te raden, daar weten zij heel goed dat je geen andere optie meer hebt en bieden je de allerlaagste koers. 5000 roebel (80 euro) is een goed begin, vraag naar de mogelijkheid om de roebels in biljetten van 1000 (of kleiner) te ontvangen. Roebels bestaan in briefjes van 10, 50, 100, 500, 1000 en 5000 (of in muntjes van 10 kopeek, 20 kopeek, 50 kopeek, 1 roebel, 2 roebel, 5 roebel en 10 roebel, in case you were wondering), en je begrijpt dat je met broodje shoarma van 145 roebel betalen met een briefje van 5000 niet bepaald vrienden maakt.

12. Klaar! Maar wat nu?

De stage is gevonden, de vliegtickets zijn geboekt, de woonplek is geregeld en het visum is binnen. Nu is het aftellen tot je vertrekdatum! Maar wanneer je veilig en wel bent geland in Rusland is er nog veel meer dat geregeld moet worden! Aangezien je langer dan 7 dagen in één stad verblijft, is het bijvoorbeeld noodzakelijk om je visum te registreren. Doe je dat niet, dan ben je eigenlijk illegaal in Rusland (ja, zelfs met je visum!) en kun je gewoon het land uitgegooid worden als je staande gehouden wordt en om je registratieformulier gevraagd wordt. Tevens kan het voorkomen dat je het land gewoon niet uit mag. Dat wil je niet! Bereid je goed voor en lees snel het volgende artikel, aangekomen in Rusland, wat nu?