fbpx

Stage

Home / Stage

Stagelopen in Rusland, en dan vooral een stage vinden, is een moeilijk proces. Reken op bedrijven die niet op je mailtjes reageren, bedrijven die wel op je mailtjes reageren maar uiteindelijk tóch maar niet meer antwoorden en bedrijven die zeggen dat ze je over een week terug mailen en dat vervolgens niet doen.

Daarnaast moet je in het geval van een stage langer dan 3 maanden (wat meestal het geval is) je even beseffen dat je halverwege je stage terug moet voor een nieuw visum, aangezien je in Rusland maar maximaal 90 dagen achtereen mag verblijven. Een uitzondering is een studentenvisum, echter kun je die enkel via de universiteit verkrijgen, wat meestal niet het geval is bij een stage. Tevens een uitzondering is het werkvisum, maar dat is een erg lang (en duur!) proces en bedrijven zitten er dus niet op te wachten.

Tenslotte moet je beseffen dat salaris tijdens stages zeldzaam zijn in Rusland, en als je het al krijgt, dit niet meer dan omgerekend 100 euro per maand zal zijn.

Dat klinkt allemaal een beetje alsof ik Rusland juist uit je hoofd probeer te praten, niet? Dat is niet het geval. Ik probeer je juist te behoeden voor de dingen die ik nu heb ervaren, want deze bovenstaande info wist ik niet. Wil je nog steeds stagelopen in Rusland? Mooi, want we gaan het nu hebben over de dingen die wél mogelijk zijn!

Een stage vinden in Rusland

Een stage vinden in Rusland is zeker mogelijk, en met een beetje hulp van buitenaf is het net ietsjes makkelijker. Deze manieren zijn er;

  • Bij je eigen school navragen
  • Een bemiddelingsbureau inschakelen
  • Het NESO Russia Internship Programme
  • Zelf bedrijven mailen en hopen op antwoord

Bij je eigen school navragen

Ze zitten er om je te helpen en daar worden ze voor betaald: je eigen onderwijsinstelling! Vraag eens rond, misschien heeft een docent connecties met iemand uit Rusland, of misschien heeft je onderwijsinstelling wel een stagebureau waar mensen je verder kunnen helpen. Ik zou willen zeggen dat je vast niet de eerste bent, maar in het geval van Rusland is dat nog een twijfelgeval.

Een bemiddelingsbureau inschakelen

Een dure, doch redelijk veilige optie, zeker omdat je je geld terugkrijgt wanneer het hen niet lukt. Bemiddelingsbureaus zoeken een stage voor jou en helpen je met alles. Een hele handige optie als je zelf weinig tot geen connecties hebt in Rusland, en daarom ook de optie waar ik uiteindelijk voor ben gegaan. Vanuit mijn eigen ervaring moet je het niet zo nauw nemen met “hulp bij het vinden van een woning, visum en dergelijke”, ik werd namelijk vrijwel niet geholpen, en als ik het heft niet in eigen handen had genomen had ik waarschijnlijk genoegen moeten nemen met een stage in Nederland. Dat wilde ik natuurlijk niet!

Bemiddelingsbureaus om even naar te kijken zijn buitenlandsestage.nl en Abroad Internships. Zelf heb ik deze twee bemiddelingsbureaus overwogen en ben ik uiteindelijk voor Abroad Internships gegaan, omdat hun website net iets vriendelijker oogde. Eerlijk gezegd was mijn ervaring niet zo, het duurde lang voordat ik antwoord kreeg en uiteindelijk moest ik alsnog zelf haasten om alles gedaan te krijgen. Niks mis met zelf dingen doen, maar weet dus wel dat je “wij regelen alles voor je” in het geval van bemiddelingsbureaus wellicht met een korrel zout wil nemen.

Het NESO Russia Internship Programme

NESO zoekt ieder jaar naar Nederlandse studenten die in Rusland stage willen lopen. Het gehele proces bestaat uit verschillende vacatures van bijvoorbeeld Philips of Campina waar studenten op reageren met motivatie en hun cv. Er worden studenten uitgekozen die doorgaan voor een sollicitatiegesprek en eventueel een testcase om te zien hoe zij dit oplossen, en vervolgens wordt uiteindelijk de stagiair gekozen. De stages vinden plaats in Moskou of Sint Petersburg en meedoen is gratis! Je betaalt wel voor je visum, je reiskosten en je verzekering, maar dat hoeft natuurlijk pas als je al bent uitgekozen. Tevens kun je via NESO wél een visum krijgen waarmee je langer dan 3 maanden in Rusland kunt verblijven, dus halverwege je stage terugreizen voor een nieuw visum zal niet nodig zijn. Tenslotte wordt je verblijf ook voor je geregeld voor het luttele bedrag van 25 euro per maand, wel krijg je dan een huisgenoot.

Klinkt goed? Vind ik ook! Het nadeel van dit programma vind ik dat het zo laat begint, rond juni kun je je motivatie en cv pas indienen. Dat houdt in dat tegen de tijd dat je dat hebt gedaan, en je niet wordt uitgekozen, het vrijwel onmogelijk is om nog snel iets in Rusland te vinden (bemiddelingsbureaus hebben ongeveer 3 maanden nodig om alles te regelen). Hun website vind je op stageinrusland.org.

Zelf bedrijven mailen en hopen op antwoord

Als een laatste optie zou je zelf bedrijven kunnen mailen, wellicht heb je geluk. Russen zijn overigens meer van het bellen, dus als je meteen antwoord wil is dat beter. Bedenk je wel dat Russen doorgaans slecht Engels spreken en de kans dus bestaat dat je een Rus aan de lijn krijgt die iets in het Russisch mompelt en vervolgens ophangt.

Stappenplan

Wil je nog steeds stagelopen in Rusland? Goed om te horen! Voor meer informatie over een huis vinden, je visum, dingen om op te letten en praktische informatie zou ik je willen doorverwijzen naar deze blogpost over stagelopen in Rusland.
Dat is namelijk een volledig stappenplan om ervoor te zorgen dat jouw ervaring met stagelopen in Rusland een stuk soepeler gaat verlopen dan die van mij!

Artikelen over stage in Rusland

Mijn afstudeerstage in Moskou

Mijn stage in Moskou was een unieke ervaring, die met veel pijn en moeite tot stand is gekomen en tot een week voor vertrek aan een zijden draadje hing. Gelukkig is het allemaal goed gekomen en ik zou het zo weer doen! In deze post vertel ik over mijn afstudeerstage en hoe ik het vond. […]

Geplaatst in Blog, Leven in Rusland, Reisverhalen, Stage in Rusland, Werken in Rusland | Plaats een reactie

Adviezen om je reis naar Rusland écht uniek te maken

Ik houd van Rusland. Inmiddels ben ik er 3 keer geweest, waarvan 1 keer voor een half jaar. Zoals in ieder land loop je vaak achter de feiten aan en kom je wanneer je al lang en breed thuis bent achter dingen die je op zich ook wel had willen doen of zien. In dit artikel geef ik je adviezen over wat je kan doen in Rusland om je reis écht uniek te maken. Unieke dingen, dus geen standaard geneuzel over hoe je Russische wodka moet hebben geprobeerd.

Geplaatst in Blog, Leven in Rusland, Naar Rusland, Stage in Rusland, Vakantie in Rusland | Plaats een reactie

Een visum aanvragen: een supergedetailleerd stappenplan

Vanuit mijn persoonlijke ervaring kan ik vertellen dat het moeten aanvragen van een visum een van de grootste redenen is voor mensen om niet naar Rusland te gaan. De aanvraagprocedure wordt als een moeilijk, omslachtig en niet al te goedkoop proces gezien. Maar vrees niet! In deze post vertel ik je alles over het aanvragen […]

Geplaatst in Blog, Naar Rusland, Stage in Rusland, Vakantie in Rusland, Visum voor Rusland | Plaats een reactie

Hoe werkt het openbaar vervoer in Moskou?

Een ander land betekent ander openbaar vervoer. In Moskou heb je niet alleen trams en gewone bussen, maar ook de metro, trolleybussen, marshrutki, elektrichki en treinen. In dit artikel worden deze vormen van openbaar vervoer uitgelegd. Algemeen Een ticket Moskou maakt gebruik van een единый (yediniy, “verenigd”) ticket. Dat betekent dat je met één ticket […]

Geplaatst in Blog, Leven in Rusland, Stage in Rusland, Vakantie in Rusland | Plaats een reactie

Aangekomen in Rusland, wat nu? Een supergedetailleerd stappenplan

Na de vorige post met een stappenplan over stagelopen in Rusland komen we nu bij het volgende deel; namelijk wat je precies moet doen nadat je bent aangekomen. Dit stappenplan is voor zowel stagiairs als toeristen. Tenzij anders aangegeven geldt de stap voor stagiairs en toeristen in Rusland! 1. Aankomst op het vliegveld Bij aankomst […]

Geplaatst in Blog, Naar Rusland, Stage in Rusland, Vakantie in Rusland, Visum voor Rusland | Plaats een reactie

Stagelopen in Rusland: een supergedetailleerd stappenplan

Op het moment van schrijven loop ik mijn afstudeerstage in Moskou, Rusland. Echter is dit het resultaat van een lang, moeizaam en stressvol proces. Schrik niet – het was vooral moeilijk omdat ik een gebrek aan informatie had en geen idee had wat ik aan het doen was. Daarom vertel ik hier hoe jij jouw […]

Geplaatst in Blog, Naar Rusland, Stage in Rusland | Plaats een reactie