fbpx

Oud en Nieuw vieren in Rusland

Home / Blog / Oud en Nieuw vieren in Rusland

Mijn stage vond plaats van september tot februari. Dat hield in dat ik met de feestdagen ook in Moskou zou verblijven. Voor mij was het geen probleem om deze alleen te spenderen, ware het niet dat ik werd uitgenodigd door een vriend om met zijn familie Oud en Nieuw te vieren. Die kans heb ik natuurlijk met beide handen aangepakt! In deze post beschrijf ik hoe het was om Oud en Nieuw door te brengen met een Russische familie.

Ik vond het best eng om Oud en Nieuw door te brengen met een familie die 1) niet de mijne was, 2) enkel Russisch sprak en 3) met elkaar natuurlijk lief en leed heeft meegemaakt, en ik daar buiten val. Oud en Nieuw is in Rusland vaak een familiedingetje en ook bij deze familie werd iedereen uitgenodigd. In totaal waren we met z’n zevenen; opa en oma, moeder en vader, mijn vriend Sergey en zijn jongere broertje, en ik.

We gingen in de woonkamer zitten aan een grote koffietafel, die bezaaid was met eten. Er waren salades, oliv’e (een Russische salade), toastjes met kaviaar en kaas, en natuurlijk ook vlees. Op de grond stonden flessen wijn en (uiteraard) vodka. Ik had ook een fles wijn meegenomen, aangezien het onbeleefd is om geen cadeautje mee te nemen als je ergens op bezoek komt. We praatten eigenlijk de hele avond. Sergey’s broertje was erg druk en vond het geweldig dat er ‘een echte buitenlander’ op visite was. Nog geweldiger vond hij het dat ik de Russische top-40 artiesten kende en het liedje ‘ein, zwei, polizei’ kon zingen.

De familie was erg geïnteresseerd in mij als niet-Russische en stelden veel vragen, uiteraard enkel in het Russisch. Ik was verrast; ik begreep gewoon alles, zelfs toen de wodka opa wel erg begon te smaken en met een dubbele tong ietwat ongepaste vragen begon te stellen (die vragen had ik liever níet begrepen 🙂 ). Om vijf voor twaalf werd het stil in de woonkamer: Poetin kwam op tv en hield een toespraak, waarin hij het Russische volk veel geluk en succes toewenste in het nieuwe jaar. De klok sloeg twaalf en het Russische volkslied was te horen. Buiten was vuurwerk. Sergey’s broertje wist niet wat belangrijker was; het vuurwerk kijken en filmen met zijn telefoon of het Russische volkslied luisteren, en loste dit op door voortdurend heen en weer te rennen.

Na het volkslied was het tijd voor cadeautjes. Ik kreeg chocola en een set met bodylotion, zeep en lippenbalsem. Superlief! Zelf had ik een stel stenen klompjes uit Amsterdam meegenomen, waar ze ook heel blij mee waren. We dronken nog meer en ik kwam erachter dat er een kat aanwezig was, die moest uiteraard even geaaid worden. Sergey’s vader kwam erachter dat er een hoverboard in de hoek van de woonkamer stond en besloot deze uit te proberen, wonder boven wonder ging dat goed.

Inmiddels was het 3 uur ’s nachts en ik en Sergey besloten het nachtleven van Moskou te verkennen. Sergey werkt in een hostel en daar zou vannacht ook een feestje gevierd worden voor de toeristen, dus daar gingen we heen. Helaas werden we teleur gesteld; eenmaal aangekomen was het feestje al over en lagen er enkel wat toeristen te slapen op de bank in de lobby. Door het reizen naar het hostel waren we moe en we besloten naar huis te gaan.
En dat is hoe ik Oud en Nieuw heb gevierd in Rusland. 🙂 Voor mij was het een unieke ervaring, iets wat je alleen maar mee kunt maken met heel veel geluk. Naar mijn mening heeft het wel iets, zoiets meemaken met een Russische familie en alleen maar in het Russisch, en zeker Poetin op tv liet mij me echt Russisch voelen, haha. Ik hoop dat ik het volgend jaar weer in Rusland mag vieren!