fbpx

Mijn afstudeerstage in Moskou

Home / Blog / Mijn afstudeerstage in Moskou

Mijn stage in Moskou was een unieke ervaring, die met veel pijn en moeite tot stand is gekomen en tot een week voor vertrek aan een zijden draadje hing. Gelukkig is het allemaal goed gekomen en ik zou het zo weer doen! In deze post vertel ik over mijn afstudeerstage en hoe ik het vond.

Over mijn stagebedrijf

Ik liep stage bij Rose, een creatief marketingbureau. Het kantoor straalde ook creativiteit uit: het was een grote loods, met veel kleuren. Rose is opgericht in Amerika door John Rose en heeft meerdere locaties over de hele wereld. Het hoofdkantoor echter bevindt zich in Moskou, waar ik werkzaam was.

Rose was het beste te bereiken vanaf metrostation Paveletskaya. Ik weet niet waarom er zes zakken wortelen op de grond liggen.

Mijn globale ervaring

Ik had het idee dat ik werd onderschat als laatstejaars student. Voor Rusland is dat niet heel gek: waar we hier in Nederland vanaf het eerste jaar van onze opleiding ons daadwerkelijk bezighouden met de studie die we hebben gekozen, krijgen ze in Rusland de eerste twee jaar basiskennis zoals aardrijkskunde, wiskunde en Engels. Een beetje zoals onze middelbare school, dus. De bacheloropleidingen duren daar net als hier vier jaar, dus waar een afstudeerder in Nederland daadwerkelijk zich 3 jaar heeft beziggehouden met de studie, is de Russische student pas net een jaar bezig met zijn studiestof. Daarnaast wordt in Rusland van stagiairs niet veel verwacht: je zit er omdat het moet van de opleiding, zo is het idee. De stage was voor mij dus erg makkelijk omdat er niets van mij verwacht werd, maar aan de andere kant ontbrak de uitdaging en verveelde ik me vaak. Ik had het gevoel dat er twijfel of angst was om mij daadwerkelijk verantwoordelijkheid te geven, dit terwijl ik wel kon aantonen dat ik de nodige expertise had.

De werksfeer

Zelf vond ik de werksfeer nogal gemixt. Ik had zoals al gezegd geen uitdaging, maar dus ook geen dingen om mij zorgen over te maken. Mijn collega’s echter waren wel erg gestrest: eigenlijk ging er geen dag voorbij zonder dat er naar elkaar geschreeuwd werd. Een collega was duidelijk overspannen en liep zo’n twee keer in de week huilend weg. Met deze collega had ik geen contact, wel met twee andere collega’s, die mij taken gaven. De sfeer was professioneel, maar ook informeel: we konden zo naar elkaar toelopen en elkaar dingen vragen, maar we hielden het werkgerelateerd. Één collega, Vera, was heel lief. Ze zat samen met mij achter een soort muur waardoor we de andere collega’s niet konden zien (dit was overigens niet bewust gedaan) en ze vertelde me veel over Moskou. Ook vertelde ze me dat het schreeuwen en huilend weglopen niet normaal is in een Russisch bedrijf, en dat het hier gewoon niet zo leuk is.

Samen met Vera zat ik hier, achter een muur.

Maar het was niet alleen maar kommer en kwel! Op verjaardagen werd er pizza besteld voor het hele bedrijf. Op willekeurige dagen werden er drankflessen opengemaakt en werd voor iedereen wijn of champagne ingeschonken. Gewoon, omdat het kan. Rond Kerstmis was er een Secret Santa, waar iedereen een lootje trok en voor elkaar cadeautjes had gekocht. Dat laatste was mij niet verteld, maar mijn stagebegeleidster had alsnog voor mij apart een cadeautje gekocht: een flesje wijn. Die dag werd er ook een speciale barman ingehuurd die allerlei trucjes kon met drank en voor ons persoonlijk mixdrankjes maakte. Ergens vind ik het raar dat de enige hoogtepunten aan de stage die ik op kan noemen allen met drank te maken hebben, maar hey: Rusland. 😉

Mijn taken

Mijn taken kwamen niet overeen met mijn opleiding, of met wat er tijdens het sollicitatiegesprek besproken was. Ik studeer Communication and Multimedia Design en had vooral veel interesse in visueel ontwerp en content. Tijdens de stage echter hield ik me enkel bezig met het opzoeken van dingen op het internet. Dat is eigenlijk net zo saai als het klinkt: ik kreeg een lijstje met online magazines, bijvoorbeeld, en moest dan van ieder online magazine de contactgegevens van de editor vinden. Het duurde dan ook niet lang tot ik mezelf maar taken begon te geven: ik wilde de website van Rose herontwerpen en toegankelijk en leesbaar maken voor mobiel, dus dat had ik gedaan (het mobiele ontwerp is overigens niet in gebruik). Ik werkte aan mijn stageverslag en aan mijn eigen website. Ik vermaakte mezelf prima, maar ik wou dat ik wat leukere taken kreeg, in plaats van enkel de saaie klusjes waar niemand zin in had.

Op een dag was de (elektrische) deur naar het kantoor kapot en moesten we wachten tot deze gerepareerd was.

Buiten de stage

Alles wat niet te maken had met mijn stage was eigenlijk wat het geheel zo leuk maakte en wat maakt dat ik het zo weer zou doen. Ik werkte maar 6 uurtjes per dag, van 11 tot 5. Ik ontdekte mezelf echt als persoon, ik vond het geweldig om op mezelf te wonen en zelf dingen te vinden om me te vermaken. Soms ging ik naar het Rode Plein, op andere dagen naar een park. Ik schreef mezelf in bij een sportschool en ging 3 keer per week zwemmen. Ik kookte nieuwe dingen voor mezelf, ik begon veel geld uit te geven aan kleding en uiterlijk. In de winter schaatste ik en maakte ik sneeuwpoppen. Ik ging naar de bioscoop en naar gamecafés, sprak af met mijn Russische vrienden en maakte nieuwe vrienden. Ik had echt het gevoel dat ik iemand was, waar ik in mijn kleine dorpje in Nederland eigenlijk niets voorstelde: ik kwam en kom nog steeds vrijwel nooit buiten, en áls ik buiten kom is het om naar een andere stad te gaan. Moskou is een heerlijke stad om te wonen omdat alles dichtbij is en alles leeft. Moscow never sleeps!

In Moskou is altijd wat te doen. Neem bijvoorbeeld Detskiy Mir, een speelgoedwinkel die op dit moment een expositie van My Little Pony had.

Conclusie

Als mijn stage iets leuker zou zijn geweest zou deze post een stuk minder negatief zijn. Toch denk ik dat het er een beetje bij hoort: sommige dingen zijn nu eenmaal anders dan in Nederland, en soms heb je nu eenmaal pech. Toch zou ik het zo weer doen en was het voor mij een tijd waar ik met plezier op terug kijk. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *