fbpx

Met de trein naar Rusland: alles wat je moet weten

Home / Leven in Rusland / Met de trein naar Rusland: alles wat je moet weten

Als je je reis naar Rusland écht onvergetelijk wil maken, kun je overwegen met de trein naar Rusland te gaan. Vergeet stressvolle momenten op het vliegveld, je half moeten uitkleden om door de veiligheidspoortjes te komen, weinig beenruimte in het vliegtuig en altijd mínstens één krijsend kind. Ga met de trein! In dit artikel leg ik uit hoe je dat voor elkaar krijgt. In dit artikel maak ik onderscheid tussen naar Rusland reizen (dit gaat om Amsterdam>Moskou maar geldt voor ieder startpunt dat zich niet in Rusland bevindt en voor ieder eindpunt dat zich wel in Rusland bevindt) en door Rusland reizen (wanneer je je al in Rusland bevindt en naar een andere Russische stad wil reizen).

Mijn ervaring

Ook ik ben van Amsterdam naar Moskou gereisd met de trein, en het was geweldig! Ook reisde ik van stad naar stad. Het was veel relaxter dan met het vliegtuig, al vond ik het overstappen wel eng, want het blijft natuurlijk het buitenland. Ik ben altijd bang dat het station niet overzichtelijk genoeg is en ik verdwaald raak. Maar dat gebeurde niet, en alles ging gewoon goed. Mijn volledige ervaring lees je in deze post.

Plan je reis

Helaas is het niet mogelijk om gewoon op de bonnefooi naar of door Rusland te reizen. Je krijgt een visumcheck in Wit-Rusland en de inreisdatum op je visum zal gelijk moeten zijn aan, nou ja, je daadwerkelijke inreisdatum. Later mag overigens ook. Je mag dus op 2 juni Rusland inreizen als op je visum als inreisdatum 1 juni staat. Ook mag je bijvoorbeeld op 29 juni Rusland weer uitreizen als op je visum 30 juni als uitreisdatum staat. Op de bonnefooi dóór Rusland reizen kan in principe, zo lang je maar niet langer dan 7 werkdagen in één stad verblijft. Dit heeft wederom te maken met je visum: je geeft van tevoren aan welke steden je gaat bezoeken. Eenmaal aangekomen in deze vooraf aangegeven steden dien je je (mits je er langer dan 7 werkdagen verblijft) te registreren zodat de Russische regering weet dat je je daadwerkelijk in die stad bevindt. Omdat registreren alleen hoeft als je langer dan 7 werkdagen achtereen in één stad verblijft, zou je in principe voor 6 werkdagen naar een andere stad kunnen. Wat je ook in principe zou kunnen doen is iedere 6 werkdagen naar een andere stad toereizen.

Zonsondergang op het treinstation.

Koop je treinkaartjes

Rusland, dat is geen Europese Unie. Het kopen van treinkaartjes naar Rusland is derhalve iets moeilijker, maar zeker niet onmogelijk. Ik koop mijn treinkaartjes naar het buitenland altijd via de Treinreiswinkel, zo ook met mijn treinkaartjes naar Rusland. Ze zijn behulpzaam, denken met je mee (geven bijvoorbeeld goedkopere opties als deze mogelijk zijn) en reageren snel. Aanrader dus!

Zelf je treinkaartjes kopen kan natuurlijk ook en is soms ook goedkoper dan de Treinreiswinkel. Als je een treinkaartje op locatie koopt ben je goedkoper uit dan wanneer je deze van tevoren via internet koopt. Een website die álle internationale kaartjes verkoopt heb ik helaas nog niet gevonden, maar het helpt als je je reisroute al weet. Om naar Moskou te komen moet je eerst van Amsterdam naar Berlijn, waar je overstapt op de trein naar Warschau. Vanuit Warschau vertrekt de trein naar Moskou. Als je dus eerst je kaartje Amsterdam-Berlijn koopt, dan Berlijn-Warschau en tenslotte Warschau-Moskou, heb je zelf de volledige regie in handen. Qua prijs moet je denken aan 500 euro retour. Kijk ook zeker eens naar Interrailkaarten, waarmee je met één kaart door vrijwel heel Europa reist. Dan kun je een hele rondreis maken! Eerst naar Rusland, en dan daarna door allerlei Europese landen!

Of je nou naar Rusland gaat of niet: Interrail is altijd een goed idee.
Afbeelding

Kaartjes van Russische stad naar Russische stad koop je via tutu.travel. Betalen kun je met je creditcard. Soms krijg je een e-ticket die je moet uitprinten (dit kan bij loketten op het treinstation), soms moet je je kaartje ophalen bij het treinstation. Kosten variëren uiteraard, maar het is vergeleken met Nederland echt spotgoedkoop. Van Moskou naar Sint Petersburg reis je al vanaf 20 euro (enkele reis)! Dat is echter wel wanneer je écht geluk hebt. Reken ongeveer 50 euro enkele reis.

Regel je visum

Als je met de trein naar Rusland gaat heb je niet alleen een visum voor Rusland nodig, maar ook een visum voor Wit-Rusland. Je reist namelijk via Wit-Rusland. Hiervoor heb je een speciaal visum nodig: een transitvisum. Deze kost 100 euro en regel je via het visumbureau. Of ga zelf naar het consulaat. De procedure is hetzelfde als bij het aanvragen van het Russische visum. Hoe je het visum aanvraagt lees je in dit artikel.

Bereid je voor

Het duurt zo’n 30 uur om van Amsterdam naar Moskou te reizen! Je overnacht dus een keer in de trein. Dat is niet erg comfortabel, maar beter dan in het vliegtuig. De nachttreinen zijn opgebouwd in coupés voor 4 personen. Je zit dus in een soort afgesloten kamertje met 3 anderen. Aan beide kanten zijn onder en boven bedden. Overdag kun je de onderste bedden inklappen zodat je bankjes krijgt waar je op kunt zitten. Onder deze bankjes is ruimte voor je koffer.
Genoeg water meenemen is altijd aan te raden. Je krijgt meestal wel een flesje van 0,5 liter, maar dat is best weinig. Ook kun je enkel snacks en warme dranken kopen (bijvoorbeeld een zakje chips of kopje thee) en zijn er op noedels na geen warme maaltijden. Vooraf even naar de supermarkt is dus zeer aan te raden. Praktische dingen zoals opfrisdoekjes, tissues en wellicht een tandenborstel en tandpasta zijn ook altijd handig. Stopcontacten zijn niet altijd aanwezig. Wi-Fi is bijna nooit aanwezig.

Hier verblijf je in de trein naar Rusland met maximaal 4 personen.

De provodnik

Ieder treinstel heeft z’n eigen provodnik. Dit is een conducteur die de kaartjes al voor je de trein betreedt checkt. Je moet ook je paspoort laten zien. De provodnik (of provodnitsa, als het een vrouw is) is je aanspreekpunt in de trein. Als je thee wilt, of iets te eten, kun je bij hem of haar dit bestellen. Ook verkopen ze leuke souvenirs. De provodnik heeft zijn eigen kamertje. Voor vertrek komt de provodnik langs en geeft uitleg over de trein, vaak enkel in het Russisch, maar soms ook in het Engels. Wat ze vertellen is redelijk algemeen: je mag niet roken in de trein, niet drinken (maar dat doe ik altijd lekker toch, en alle Russen ook), geen wc-papier in de wc gooien (zie volgende paragraaf), en bij een nachttrein wordt je soms gevraagd wat voor ontbijt je wilt. Soms krijg je geen ontbijt maar een schattige goodie bag met een flesje water, broodje, beleg en een koekje. Het is overigens niet te eten en ik heb al meerdere keren gezien dat Russen de goodie bag bewaren en bij aankomst aan de daklozen bij het station geven.

De provodniki.
Afbeelding

Het toilet

Een eervolle vermelding voor de wc’s in de trein: je mag geen wc-papier in de wc gooien. Doe je dit wel, dan verstopt de wc, en dat wordt vooral in de ochtend dus niet gewaardeerd. Ook staat er een boete op van 5000 roebel (80 euro). Niet doen dus.

Ga in de ochtend zo vroeg mogelijk naar de wc. Je deelt deze met je treinstel (soms wel 80 mensen!) en in de ochtend moeten ál die mensen állemaal naar de wc en heb je gigantische rijen. Het loont dus om vroeg wakker te worden (en om niet te wachten tot het laatste moment als je moet plassen).

Je reisgenoten

Je reisgenoten kunnen natuurlijk iedereen zijn. Sommigen doen direct hun schoenen uit, dat is typisch Russisch: de straat is vies, dus als je binnen bent doe je je schoenen uit. Als je geluk hebt hebben ze pantoffels of slippers mee, zo niet lopen ze op blote voeten. Verder is het belangrijk je medereizigers te respecteren, maar je bent natuurlijk tot niets verplicht. Als eentje direct wil slapen en jij nog niet, kun je best nog even praten met de andere medereizigers op zachte toon, of een drankje doen.

In de trein zijn Russen erg sociaal en vinden het vaak heel interessant dat er een niet-Rus bij hen in de trein zit. Reken dus op veel vragen, leuke gesprekken, en eventueel wat wodka. Ze zullen je ook vaak wat te eten aanbieden, bied hen dus ook iets aan! En neem hun eten aan, anders is het onbeleefd. Ook drankjes mag je eigenlijk niet afslaan. Eten uit jouw eigen land vinden ze leuk! Neem bijvoorbeeld wat Nederlands snoep mee om uit te delen. Geen hele zoute drop, dat is gemeen!

Aankomst in Minsk

In Minsk heb je een visumcheck. Als je pech hebt word je ’s nachts wakker gemaakt door blaffende honden en beveiligers. Als je geluk hebt is het overdag. De honden zijn voor de drugscontrole. De beveiligers checken je visum. Ook verstrekken ze migratiekaarten die je zelf moet invullen. Deze krijg je ook wanneer je met het vliegveld aankomt in Rusland. Je vult de migratiekaart twee keer in, één versie hou je zelf (houd deze bij je, want op de terugweg wordt hij weer ingenomen!), en de andere is voor de beveiligers. Laat je niet intimideren door de strenge meedogenloze blikken van de beveiligers: ze doen niks, tenzij jij iets illegaals doet of bij je hebt, maar dat heb je niet, toch? Toch? 🙂

Je mag ondertussen wel de trein uit wanneer je visum is gecheckt. Dan kun je even roken. Of een frisse neus halen.
Afbeelding

Aankomst in Moskou (of andere Russische stad)

Voor aankomst in Moskou (of andere Russische stad) waarschuwt de provodnik je, zodat je de tijd hebt om je spullen te pakken en je jas aan te doen. Bij aankomst staat de provodnik buiten de trein en wenst je nog een fijne dag. Zeg “spasibo”, dat is “dankjewel”. En geniet van je Russische stedentrip!

hoofdfoto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *