fbpx

Hoe onveilig is Rusland nou echt?

Home / Blog / Hoe onveilig is Rusland nou echt?

Het zal niemand zijn ontgaan: in de Nederlandse media wordt Rusland maar al te vaak als onveilig, slecht land weggezet. Al jaren gelden er volgens het reisadvies naar Rusland van de Nederlandse overheid veiligheidsrisico’s. Maar hoe onveilig is het nou echt? In dit artikel vertel ik mijn ervaring over de veiligheid in Rusland.

Als vrouw alleen

Als vrouw alleen op vakantie kun je je nog wel eens afvragen of je land van bestemming veilig is. Voor de grote Russische steden geldt: veilig! Zeker in Moskou voelde ik mij veiliger dan in de meeste Nederlandse steden. De reden daarvan kan ik niet echt omschrijven; ik had gewoon niet echt het gevoel dat ik uit moest kijken, of dat er iets engs zou gebeuren. Dit gevoel werd bevestigd door mijn moeder, toen zij mij samen met haar zus kwam opzoeken in Moskou. Mijn moeder en tante spreken beide geen woord Russisch, maar ook zij voelden zich dus veilig. Ik ben meerdere malen ’s nachts in mijn eentje naar huis gelopen, in bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam zou ik dat nooit doen.

Alleen naar huis lopen in het donker? Kan gewoon.

Wanneer je als vrouw over straat loopt geldt wel dat je benaderd kunt worden door mannen. Vooral mannen uit Tsjetsjenië of Dagestan, de mindere delen van Rusland (waar het voor iedereen overigens onveilig is) doen dit. Ze willen met je flirten en willen je nummer. Ze doen dit overigens op een aardige manier, ze zullen je niet volgen en zullen niet agressief worden. Het voordeel is dat zij enkel Russisch spreken, doe dus gewoon alsof je enkel Engels of Nederlands spreekt en ze gaan weg.

Corruptie

In Rusland is een zekere mate van corruptie, maar je zal echt niet zo maar gearresteerd worden. Het klopt dat je soms door een agent direct wat geld te geven een boete kunt ontwijken, en het klopt ook dat in Rusland alles te koop is, van diploma’s tot rijbewijzen. Gedraag je normaal en onopvallend (je kan dit artikel over de ideale toerist raadplegen), dan gebeurt er niets. Politieagenten zijn over het algemeen aardig en behulpzaam, net als soldaten. Soldaten kom je overigens tegen omdat in Rusland de dienstplicht geldt en iedere Russische man na zijn 18e verplicht een jaar in het leger moet. Sommigen worden daadwerkelijk uitgezonden naar bepaalde gebieden, maar anderen worden juist ingezet in het centrum van de stad om een oogje in het zeil te houden, of gewoon zodat ze wat te doen hebben. Ook aan hen kun je dus van alles vragen. Wel geldt dat er maar weinig soldaten en agenten Engels spreken, ze kunnen dus wat nors overkomen wanneer je hen in het Engels aanspreekt. Ze haten je niet; ze begrijpen gewoon niet wat je zegt.

Over het algemeen zijn agenten gewoon lief, zeker bij het wereldkampioenschap voetbal.
Afbeelding

De Russische niet-Russen

Tsjetsjenië en Dagestan zijn de delen van Rusland waar beter niemand zich kan bevinden. Daarom komen die bewoners ook allemaal naar steden als Moskou en Sint Petersburg. Je herkent hen vaak aan kleding waar “Россия”, “Rusland”, op staat. Ze komen naar de grotere steden in Rusland om te werken en zijn over het algemeen niet geliefd door de Russen. Om die reden hebben zij vaak de mindere baantjes, zoals flyers uitdelen op straat of bestellingen opnemen bij Burger King, Subway of McDonald’s. Ze maken weinig tot geen oogcontact wanneer ze je bestelling opnemen. Ik dacht eerst dat dat was omdat ze asociaal zijn en zich beter voelen dan wij, maar, zo vertelde een Russische kennis mij, eigenlijk zijn ze bang voor ons. Bij het minste geringste kunnen zij hun baan kwijtraken, en oogcontact wordt door hen gezien als confronterend en uitdagend.

In hun eentje zijn deze mensen ongevaarlijk, maar in groepjes of in hun wijken kunnen ze gevaarlijk zijn. In Moskou bevinden deze wijken zich vooral in het zuiden. Zelf vond ik metrostation Tsaritsyno het meest onveilig voelen; wanneer je uit het metrostation loopt doet de omgeving je denken aan een Turkse bazaar, maar er hangt een grimmige sfeer. Ook is er een park waar je ’s nachts beter niet kan zijn. Overdag is het wel mooi (en veilig).

De fontein in het park Tsaritsyno.
Afbeelding

Berovingen en zakkenrollers

Kijk, beroofd of gerold worden kun je in ieder land. Natuurlijk geldt dat ook in Rusland. Neem daarom geen risico en maak kopietjes van je paspoort, visum en registratie (voor allen geldt dat je het origineel altijd bij je moet dragen), zodat je in ieder geval iets hebt. Schrijf het noodnummer van je bank op zodat je je bankpas kan laten blokkeren. Overweeg een creditcard aan te schaffen en deze bij je te dragen op een andere plek dan in je portemonnee, zodat je altijd geld kunt opnemen. Vertrouw verder vooral op je gevoel. Het komt weinig voor, maar je weet maar nooit.

Terrorisme

In Rusland wordt er van alles gedaan om terrorisme te bestrijden, waardoor ik zou zeggen dat het redelijk veilig is. Op de metrostations ben je verplicht je rugtas of koffer te laten controleren (dit gebeurt door middel van een machine zoals je die ook op het vliegveld ziet) en je ziet overal beveiliging. Je laptop en dergelijke kun je in je koffer laten zitten; de machines beschadigen elektronische devices niet. Schrik dus niet van het aantal beveiligers op een metrostation; het is ter voorkoming van terrorisme, en niet omdat de dreiging zo groot is. Op ieder metrostation zie je ijzeren “dozen”; dit zijn containers waar een bom ingestopt kan worden om zo schade te beperken. Er moet dus veel gebeuren om daadwerkelijk een succesvolle aanslag te plegen op een Russisch metrostation, meer dan bijvoorbeeld in Amsterdam.

Ook bij evenementen zie je veel beveiliging en poortjes waar je doorheen moet om op het terrein te komen. Winkelcentra zijn ook voorzien van beveiligers en beveiligingspoortjes. Je kan veel zeggen over Rusland, maar qua terrorismebestrijding zijn ze toch écht beter voorbereid dan Nederland!

Beveiligers met poortjes bij een winkelcentrum.
Afbeelding

Racisme

Mensen met een donkere huidskleur en mensen die laten zien dat ze moslim zijn (denk bijvoorbeeld aan het dragen van een hoofddoek) kunnen anders behandeld worden. Denk hierbij aan extra controle, er altijd uitgepikt worden bij “willekeurige steekproeven” op bijvoorbeeld vliegvelden of soms zelfs vuile blikken krijgen. Ook geweld komt wel eens voor in de mindere wijken van een Russische stad. Helaas is racisme nog steeds een ding in Rusland en ik zie het eerlijk gezegd niet snel verdwijnen. Ik zou dan ook adviseren hier niet tegenin te gaan; waarschijnlijk escaleert de situatie dan, met arrestatie tot gevolg. Zorg ervoor dat je je vooral in het centrum van de stad bevindt; hier is het voor iedereen veilig en komt weinig tot geen geweld voor.

Taxi’s

Voor taxi’s geldt; stap nooit in bij een willekeurige taxi, zeker niet op het vliegveld. Ze lichten je op door met een gigantische omweg naar je bestemming te rijden of een veel te hoge prijs te vragen, of ze beroven je. Download liever Uber of Yandex.Taxi, dan weet je dat het veilig is. Kijk zeker op uitgaansavonden uit. Taxi’s (en soms ook gewone Russen die een centje bij willen verdienen) rijden vaak langs en vragen of je een taxi nodig hebt. Gewoon nee zeggen. Ben je samen met een Rus die voorstelt een taxi te nemen? Dan is het al een stuk veiliger. Schrik niet als je Russische vriend begint te ruziën met de taxichauffeur in kwestie; vaak ontstaat er onenigheid over de prijs, mede doordat de chauffeur ineens meer vraagt en Russen, tja, hun bek opentrekken wanneer zij zich oneerlijk behandeld voelen.

De Russische taxi’s.
Afbeelding

Bedelaars

Bedelaars zijn in principe ongevaarlijk. Ze benaderen je soms en vragen om een sigaret of 10 roebel. Of je dat aan hen wil geven is aan jou. Soms vragen ze 2 sigaretten wanneer ze zien dat je veel sigaretten in je pakje hebt. 🙂 soms zijn dit daklozen, maar het kunnen ook gewoon “normale” Russen zijn die om sigaretten vragen. Geen zin om te geven? Antwoord met “poslédnyaya”. Dat betekent dat je er nog maar eentje hebt. Van iemand verwachten dat hij zijn laatste sigaret aan je geeft is onbeleefd, dus laten ze je met rust.

Soms heb je ook volstrekt normale Russen die om geld vragen. Wederom is het aan jou of je hen geld wil geven. Zelf vind ik het een beetje raar wanneer een volwassen man, al dan niet gekleed in pak, naar mij, studente van 22 jaar oud, toe komt, en om geld vraagt, dus zeg ik nee. Ga werken voor je geld! Aan daklozen geef ik wel bijna altijd.

Ook bedelende omaatjes zie je vaak, zelfs in de winter, wanneer het 15 graden vriest. Vaak zie je ze binnen in de metro, want daar is het lekker warm. Soms worden ze naar buiten geëscorteerd door beveiliging, want bedelen mag eigenlijk niet. Studenten die in de metro bedelen om geld “voor de rit naar huis” komen ook voor, of vrouwen die een pleidooi houden over hoe ze al zo veel maanden zwanger zijn, een x aantal kinderen thuis hebben zitten en geld nodig hebben. En ex-soldaten die hun benen zijn verloren en zich met behulp van krukken door de metro verplaatsen, schreeuwend (ja, ze schreeuwen echt) dat ze geld nodig hebben. De schreeuwers in de metro worden vooral (en geheel terecht, als je het mij vraagt) genegeerd.

Deze bedelaars vragen om geld voor alcohol. 🙂
Afbeelding

Mensen die hulp nodig hebben

Kijk uit met mensen die hulp nodig hebben. Soms zie je iemand op straat liggen, al dan niet “bewusteloos”. Als je diegene helpt word je beroofd. Het is tegenstrijdig, want je eerste ingeving is diegene gewoon te helpen, maar helaas wordt er misbruik van gemaakt. Bel liever een ambulance of de politie, het nummer is 112. Of laat iemand anders bellen, want grote kans dat niemand Engels spreekt.

Bemoei je ook niet met gevechten of ruzies op straat, dat doen anderen ook niet. Wees je bewust van je positie als toerist: je staat “lager” dan de Russen en dient je niet met hen te bemoeien. Kijk, als iemand doodbloedt op straat of ineens flauwvalt mag je natuurlijk wel vragen of het wel goed gaat, en of diegene hulp nodig heeft, maar probeer geen ruzies of gevechten op te breken.

Conclusie

Rusland is niet gevaarlijker dan ieder ander Europees land, al heeft het natuurlijk wel risico’s en gevaren. Vertrouw op je gevoel, neem het zekere voor het onzekere, en vergeet niet: in Rusland wonen ook gewoon normale mensen, al hun hele leven lang. Je wordt echt niet direct beroofd, verkracht en vermoord zodra je voet op Russisch land zet.

Hoofdafbeelding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *