fbpx

Het schattige dorpje Joezjne is de nieuwe Krim

Home / Blog / Het schattige dorpje Joezjne is de nieuwe Krim

De Krim was vroeger een plek waar Oekraïners heengingen om, zoals zij dat zeggen, “uit te rusten”. Op de Krim kon je zonnen, zwemmen in de zee en relaxen. Nu de Krim is geannexeerd gaat die vlieger niet op, maar de Oekraïners zitten niet bij de pakken neer: het schattige dorpje Joezjne is een redelijke vervanging. En ik ging erheen.

Wat moet ik in Joezjne?

Om mee te beginnen: ik ging niet naar Joezjne met het idee “uit te rusten”. Een Oekraïense vriendin, Anna heet ze, nodigde me uit om voor een weekje naar haar te komen, en dat leek me wel leuk. Ik zou dan bij haar en haar ouders thuis wonen. Ik had nog nooit van Joezjne gehoord, ik wist dus ook niet dat er een strand was, of dat de zwerfkatjes vriendelijk waren (in tegenstelling tot de zwerfkatjes in Moskou die doodsbang voor je wegrennen), of dat je er niets merkt van de oorlog en iedereen gewoon Russisch spreekt, wat een opluchting was, want na een hele dag afgesnauwd en uitgekotst te worden tijdens mijn overstap in Lviv was ik een beetje bang dat het ook in Joezjne zo zou zijn.

Hoe kom je naar Joezjne?

Je zal eerst naar Oekraïne moeten komen, bij voorkeur naar Odessa. Dat kan je doen met de trein of het vliegtuig. Vanaf Odessa gaan bussen en moet je zo’n twee uur in de bus zitten. De bussen zijn oud en krakkemikkig en je vraagt je af of zo’n ding überhaupt nog wel twee uur kan rijden. Er is ook geen airco en in de zomer is het erg warm, dus je zweet je een ongeluk. Je moet op tijd zijn voor de bus; de meeste passagiers moeten namelijk naar de eindhalte (Joezjne), en je hebt geen zin om twee uur lang te staan in een bus zonder airco. Gelukkig maakt het uitzicht een hoop goed; je rijdt een tijdje langs de prachtige blauwe zee.

De nieuwe Krim

Vroeger was de Krim een vakantieoord voor de Oekraïners; ze gingen erheen om aan het strand te liggen, te zwemmen, te drinken en vakantie te vieren. Nu de Krim is geannexeerd en omgeven door oorlog valt te betwijfelen of je hier je vakantie nog wil vieren. Zo dachten ook de Oekraïners, en het dorpje Joezjne speelde daarop in: er is een soort vakantiepark gebouwd, dat tevens vrij toegankelijk is voor bewoners van Joezjne zelf, waar kleine huisjes staan. Het vakantiepark ligt direct aan het strand. In de zomer zijn alle huisjes volgeboekt. In de avond worden verschillende activiteiten georganiseerd aan het strand; er zijn disco’s, je kunt waterpijp roken, er zijn bars en je kunt gewoon aan het strand zitten. Joezjne is wat vroeger de Krim was.

Om bij het strand te komen moesten we een stukje door de velden lopen.

Een oase van rust

Joezjne is heerlijk rustig en de toeristen zijn vooral Oekraïners zelf. In het dorpje zelf is weinig te beleven, maar het is dan ook te warm om iets te doen: Anna en ik gingen eigenlijk alleen in de avond naar buiten. Overdag gingen we soms naar het strand om te zwemmen. Je komt er tot rust en het is niet anders dan een vakantie in bijvoorbeeld Turkije. Het strand is smal en wie lef heeft en een stukje over de rotsen klimt wordt beloond met een klein stuk strand volledig voor hem- of haarzelf. Ik vind het strand in Oekraïne zo leuk omdat het zo “onaangetast” voelt, en mensen zich goed gedragen: je vindt op een enkel bierflesje na geen troep op het strand, niemand wordt lastiggevallen of aangekeken, iedereen komt er om zelf tot rust te komen en iedereen wordt dan ook met rust gelaten. Zelfs kinderen zijn rustig op een enkel gilletje na en spelen rustig met een schepje en emmer in het zand.

Ook de afwezigheid van “kapitalisme” zorgt voor een extra dimensie van rust. Geen restaurants of parasol- of strandstoelverhuur. Er is geen enkel huisje of gebouwtje te zien. Je moet hier niets. Dat moet natuurlijk je ding zijn en ik vind het moeilijk dit uit te drukken, maar voor mij voelde dat alleen maar extra rustgevend. Het voelt alsof iedereen hier komt met dezelfde mentaliteit: wij willen rustig genieten van het strand. Je komt dan ook heerlijk uitgerust weer thuis; wat een verschil vergeleken met het strand in Nederland, waar je vooral moe, chagrijnig en onder het zand de auto weer instapt!

Dit is Oekraïnes manier om te recyclen: deze grote cilinders van gaas staan overal. Ze zijn voor plastic. Zoals je aan de bierflesjes ernaast kunt zien snapt niemand echt het nut ervan.

Dingen om te doen

Joezjne is een echte “relaxstad”: het strand is de grootste bezienswaardigheid. Toch is er ook meer te doen, temeer om ook de bewoners van Joezjne die het strand allang kennen tevreden te houden: je hebt een winkelcentrum, waar ze trouwens lekkere karamelkoffie verkopen, er is een markt voor souvenirs, een sportcentrum waar massages worden gegeven, een groot park genaamd Primorskij, kleinere parkjes en restaurants. Ja, vergeleken met Amsterdam of Moskou is er misschien niet veel te doen, maar als je de Oekraïense cultuur beter wilt leren kennen is een onaangetast dorpje als Joezjne wel een goede plek. En je kunt altijd nog met de bus naar Odessa, als je de hectiek van de stad mist!

De ingang van een van de kleinere parkjes.

In de avond

Wanneer de avond valt komt de lokale bevolking van Joezjne hun huis uit. Ook voor hen is het strand een leuk tijdverdrijf, al gaan ze liever niet naar de clubs of bars aan het strand. Samen met Anna en haar vriendengroep gingen we aan het strand zitten, ver van de toeristen af. We hadden appelcider en bier mee en dronken dat op. Later gingen we naar het huis van een van Anna’s vrienden en dronken we wodka.

Zwerfkatjes

Gigantisch verschil met de zwerfkatten in Moskou is dat de zwerfkatjes in Joezjne de aandacht wel lekker vonden. Ik aaide er eentje en ineens kwamen er nog twee tevoorschijn, ik voelde me een kattenkoningin!

Koningin van de katten

Een katje was extra lief, ik voerde haar paprikachips die ik net had gekocht en liet haar water drinken. Het katje sprong op mijn schoot en viel in slaap. Anna belde en vroeg wanneer ik naar huis kwam. Ik zei dat ik het niet wist, want ik had een katje op mijn schoot. Dat vond Anna geen goed excuus. Ik vond van wel. Er zijn veel zwerfkatten in Joezjne en ik heb minstens de helft geaaid en/of geknuffeld.

Dit katje had wel heel veel vertrouwen in mij en viel op mijn schoot in slaap.

Kom je ook naar Joezjne?

Joeznje is heerlijk om bij te komen. Zeker voor ons Nederlanders is het niet duur, zeg maar gerust goedkoop. Misschien kunnen wij Joezjne ook wel als ons vakantieoord zien, als het ooit écht helemaal fout gaat met Erdogan in Turkije? Feit is dat Oekraïne als vakantieland onderbelicht wordt in de media, en dat is zonde van zo’n mooi land. Mijd de oorlogsgebieden en je waant je in het paradijs!

Hoofdafbeelding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *