fbpx

Het Russische zorgsysteem

Home / Blog / Het Russische zorgsysteem

Of je nu in Rusland bent of in Nederland: ziek worden kan je altijd, en je mag dan in Rusland via je Nederlandse verzekering verzekerd zijn (dit is een vereiste om je visum aan te kunnen vragen), als je ziek wordt zal je toch naar een Russische dokter moeten. In dit artikel leg ik het Russische zorgsysteem uit, en het is een stuk makkelijker dan het Nederlandse.

De Russische zorgverzekering is gratis

Zorg is gratis in Rusland. Of je nu voor hoofdpijn naar de huisarts moet of je been hebt gebroken; zorg is voor inwoners van Rusland gratis, zonder eigen risico. Alle Russen zijn dan ook automatisch verzekerd. Er is ook een betaalde zorgverzekering: daarmee kun je naar betere ziekenhuizen en dokters. Nadeel van de gratis ziekenhuizen is namelijk dat de dokters ondanks hun inzet toch wel hun (redelijk lage) salaris krijgen, en ze daarom minder bereid zijn je (goed) te helpen. De gratis ziekenhuizen zijn ook onhygiënisch en soms ronduit vies. Tenslotte zijn de gratis medicijnen áltijd op en zijn er lange wachtlijsten voor operaties, waardoor het soms dus te laat is. Ook bij tandartsen komt het vaak voor dat noodzakelijke injecties of middelen op zijn: denk aan het moeten laten vullen van een gaatje, maar de verdovingen zijn op. Je moet dan een afweging maken: even pijn in je mond, of pijn in de portemonnee? Of misschien toch liever twee tot drie weken wachten tot er wel een verdoving is?

De Russische huisartsen zijn door iedereen te bezoeken

Toen ik in Rusland was kreeg ik last van mijn knie. Ik kon zonder afspraak een willekeurige huisartsenpost binnenlopen en werd geholpen. Om mijn verzekeringsnummer of paspoort werd niet eens gevraagd: ik werd gecheckt en stond binnen een aantal minuten weer buiten. Dat checken gebeurde goed: ik werd serieus genomen, er werden vragen gesteld en de huisarts voelde aan mijn knie, waar ik in Nederland enkel het advies krijg wat paracetamol te slikken en binnen 2 weken terug te komen als het niet overgaat. Toen ik dat aan mijn vriend vertelde geloofde hij me haast niet! “Honderdtwintig euro premie per maand, en áls je dan eens naar de huisarts gaat krijg je te horen dat je over 2 weken terug moet komen?” Hij snapt nu wel waarom Nederlanders bijna nooit naar de huisarts gaan en inderdaad dingen vaak oplossen met een paracetamol.

Het ziet er wellicht een beetje luguber uit, maar het is een normale huisartsenpost in Moskou.

Wat bij een huisartsenpost wel vaak gebeurt is dat ouderen en kinderen eerst mogen. In principe klinkt dat goed, totdat je 2 uur (ja, dat gebeurt) in de rij staat te wachten, er een moeder met kind binnenkomt, en die dus voor mag. Dat kan best frustrerend zijn en is natuurlijk ook het nadeel van gratis huisartsen: veel mensen gaan naar de huisarts.

Apotheken zijn overal

De huisarts geeft advies over medicijnen die je zelf moet kopen. Dat kun je doen bij een apotheek. Er zijn vreselijk veel apotheken in Rusland, op iedere hoek van de straat zie je er wel eentje. Dat komt omdat Russische supermarkten geen medicijnen mogen verkopen en je dus zelfs voor paracetamol of vitamines naar een officiële apotheek moet. Soms is de apotheek naast de supermarkt. Je kan er vrij binnenlopen en om advies vragen, en de medicijnen zijn niet heel duur. Het is er schoon en licht en je krijgt er een prettiger gevoel bij dan bij de huisartsenpost, waar het best vies kan ogen.

Een briefje voor je werkgever

Wist je dat Russen naar de huisarts móéten gaan als ze ziek zijn en daardoor niet kunnen werken? Ze moeten kunnen bewijzen dat ze echt ziek zijn. De huisarts neemt de temperatuur op en luistert naar de klachten. Daarna schrijft hij een briefje, zoals wij die kennen van de middelbare school, dat de Rus in kwestie inderdaad ziek is. De Rus levert het briefje wanneer hij weer beter is in bij de werkgever.

Wist je dat de normale lichaamstemperatuur van een Rus 36,6 graden Celsius is? Dat is bijna een halve graad lager dan die van een Nederlander! Of dit betekent dat je als Nederlander zo veel vrije dagen kunt opnemen als je wilt omdat je volgens de Russische maatstaven een halve graad koorts hebt weet ik niet. 🙂

Russen worden vaak ziek

De Russen grappen vaak dat de Rus drie staten heeft: óf hij wordt binnenkort ziek, óf hij is net ziek geweest, óf hij is op dit moment ziek. Russen worden constant verkouden of grieperig. Naar mijn mening komt dit omdat het openbaar vervoer nogal druk is: je staat altijd op elkaar, als sardientjes in een blik (de NS is er niks bij, geloof me), dus als er eentje ziek is, worden ze allemaal ziek. Pillen en tabletten nemen Russen dan weer liever niet. Het aantal “volksmedicijnen” of “recepten van oma”, zoals dat in het Russisch heet, is dan ook niet mis: thee met kaneel of gember, maar ook (uiteraard) een glaasje wodka tegen de griep, witte en bruine bonen tegen diabetes, wodka met olijfolie wanneer je niet precies weet wat je hebt, het sap van zuurkool tegen geelzucht… thee en wodka blijven, desondanks, de twee meest bekende medicijnen.

Wodka is een goed medicijn.

Conclusie

Het Russische zorgsysteem is zeer zeker goedkoper dan het Nederlandse, maar levert in op de kwaliteit: de gratis ziekenhuizen zijn onhygiënisch, de dokters zijn minder bereid je goed te helpen, er zijn lange wachtlijsten voor noodzakelijke operaties en medicijnen zijn vaak op. De betaalde ziekenhuizen en betaalde medicijnen zijn natuurlijk altijd een optie; de vraag is of je daar het geld voor (over) hebt. Zo lang je enkel de huisarts nodig hebt is er niets aan de hand.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *