fbpx

Het leven in een klein Russisch stadje: Toela

Home / Leven in Rusland / Het leven in een klein Russisch stadje: Toela

Ongeveer 3 uurtjes met de trein vanaf Moskou vind je het stadje Toela. Toela is een van de oudste steden in Rusland. Toela mag dan niet ver van Moskou af liggen, het uiterlijk van het stadje en het gedrag van de mensen zijn al een wereld van verschil. Ik ging met de trein naar Toela om eens te kijken wat er allemaal te doen is.

Over Toela

Toela is een stadje dat bekendstaat om haar pryaniki. Pryaniki zijn een soort peperkoeken die in allerlei vormen te vinden zijn. De originele pryanik is enkel peperkoek, maar tegenwoording vind je ze ook met verschillende fruitvullingen.

Deze pryanik in de vorm van een matroesjka heeft perzikvulling.

Maar Toela is veel meer dan enkel pryaniki. Ook samovars, een Russische theekoker (letterlijk vertaald betekent het “zelfkoker”) worden traditioneel in Toela vervaardigd. Er is zelfs een Russisch spreekwoord voor: “met de eigen samovar naar Toela gaan”, wanneer men iets overbodigs doet.

In het kinderprogramma Masha en de Beer komt de samovar wel eens voor.

In 1712 gaf Peter de Grote opdracht een grote wapenfabriek in Toela neer te zetten. Dit maakte Toela tot centrum van wapen- en metaalproductie.

In de binnenstad

Toela heeft een beetje een dorpse uitstraling. Er zijn veel tweedehands-kledingwinkels en vanaf het station kom je meteen langs allerlei schattige kraampjes waar je souvenirs en natuurlijk pryaniki kunt kopen. Toela heeft haar eigen Kremlin, waar het een stuk rustiger en vrediger is dan op het Kremlin in Moskou; op het Kremlin in Toela heb je grasveldjes, waar je op mag zitten en waar ook bootcamps gegeven worden. Er zijn veel minder mensen en er is meer natuur. Naast het Kremlin heb je een klein parkje, waar je vooral veel oorlogsmonumenten tegenkomt. Het Kremlin is ongeveer een halfuurtje lopen vanaf het station, maar dat heb je helemaal niet door! Er is zo veel te zien dat je voor je het weet al bij het Kremlin bent.

Het Kremlin in Toela.

Toela heeft ook veel musea, mede omdat Toela om veel dingen bekendstaat. De musea kun je al raden: er is een pryanikimuseum, samovarmuseum én een wapenmuseum. In het pryanikimuseum leer je hoe je zelf echte “Toelaanse” peperkoek maakt!

Wanneer je door de binnenstad loopt valt op hoe oud Toela is: je ziet oude, vervallen gebouwen, en je naaldhakken kun je beter thuislaten, want de stoep (en weg) zit vol gaten en kuilen. Toch heeft dat ook wel iets, vind ik: het is een stad met een geschiedenis.

De mensen

De mensen zijn wederom dorps. Ze lachen, nemen de tijd voor je en zijn geïnteresseerd in waar je vandaan komt. Ze spreken vrijwel geen Engels, maar zullen altijd hun best doen je te helpen. Waar in Moskou alles zo snel mogelijk moet kun je hier rustig de tijd nemen. De meeste winkels sluiten trouwens al om 19:00, en de uitgestorven straten om 19:15 geven wederom een beetje een dorpsgevoel.

Een van de kraampjes waar je souvenirs en pryaniki kunt kopen.

Natuur

In Toela is veel natuur, je ziet veel parkjes waar mensen rustig zitten. Wat in heel Rusland geldt is dat de mensen “samenleven” met de zwerfhonden, ze vallen elkaar niet lastig. Je ziet dus mensen op bankjes zitten, en een eindje verderop is een groepje honden door het gras aan het rollen en aan het spelen. Eng wordt het wanneer ze iemand zien met een hond aan de lijn; dan rennen ze met z’n allen luid blaffend op die hond af. Ze vallen hem niet aan; maar het blaffen kan zeker intimiderend en eng overkomen.

Zwerfhonden liggen in het gras te dutten.

Zwerfkatten lopen ook overal. Ze zijn bang voor je, maar heel af en toe heb je een vriendelijke kitten die niet bang voor je is. Kijk wel uit; rabiës komt veel voor onder zwerfdieren in Rusland en de dieren kunnen onverwachts schrikken en uithalen. Til ze dus niet op en let goed op hun lichaamstaal.

Conclusie

Toela is heerlijk als je even uit wilt rusten van het hectische Moskou. Het is niet ver en toch heel anders. Je ziet hier meer van het “echte” Rusland; meer natuur, meer zwerfdieren en vriendelijke mensen. Als je meer dan Moskou wilt zien en je geen tijd hebt om dagen in de trein te zitten is Toela zeker een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *