fbpx

Er is een Sovjetspeelautomatenmuseum in Rusland en ik ging erheen

Home / Blog / Er is een Sovjetspeelautomatenmuseum in Rusland en ik ging erheen

In het centrum van Moskou, vlak bij metrostation Lubjanka, of op het Konjusjennaja Plosjchad in Sint Petersburg, vind je een museum met speelautomaten uit de Sovjettijd. Je bekijkt niet; je speelt! Alle automaten werken namelijk nog. Je waant je in de Sovjettijd en voelt je, zelfs als Nederlander, helemaal Sovjetkind. Ik ging erheen.

Praktische informatie

Het museum bestaat uit twee verdiepingen vol speelautomaten. Je betaalt omgerekend 8 euro voor een kaartje en bij je kaartje krijg je 15 muntjes in een schattig luciferdoosje dat je mag houden als souvenir. Iedere automaat heeft maar één muntje nodig om mee te spelen! Voor extra geld kun je nog meer muntjes krijgen, en als je een review achterlaat op TripAdvisor krijg je ook nog eens 15 muntjes. Compleet tegen mijn verwachting in was het best rustig en ik heb niet een keer in de rij moeten staan om te mogen spelen! De Engelse website is 15kop.ru/en , waar je ook van een paar automaten de beschrijving kunt lezen en de spellen zelfs kunt spelen! Heb je een kinderpartijtje (doen ze dat eigenlijk in Rusland?) of wil je een feestje vieren? Ook buiten de openingstijden kun je het museum bezoeken, maar dan moet je wel even contact opnemen.

Je krijgt een luciferdoosje met 15 muntjes van 15 kopeek.

Adres en openingstijden

In Moskou vind je het Sovjetspeelautomatenmuseum op Kuznetskij Most 12. Je kunt met de metro uitstappen op Lubjanka of op Kuznetskij Most. Het museum is open van 11:00 tot 21:00.

In Sint Petersburg vind je het museum op Konjusjennaja Plosjchad 2b en is het museum geopend van 11:00 tot 20:00.

De automaten

Er zijn zo veel automaten! Er zijn racespellen, flipperkasten, tafelijshockey, schietspellen (die zijn het leukst), kamelenraces… volgens de website zijn er meer dan 40 verschillende speelautomaten. Genoeg om je een dag (of langer) mee bezig te houden.

De posters aan de wand kon je achteraf ook kopen als souvenir.

Het leuke van deze automaten is dat ze op een lampje hier en daar na niet digitaal zijn. Neem bijvoorbeeld Morskoi Boi (watergevecht), waar je moet schieten op vijandige schepen. De schepen die voorbijvaren zijn van echt materiaal en wanneer je schiet zie je een lampjespatroon richting het schip gaan, kijk zelf maar!. Het is net een kijkdoos, maar dan interactief! Alleen voor die ervaring is het al leuk om naar dit museum te gaan. Ook de flipperkasten bedien je handmatig, en de bal lanceer je door best wel hard aan een pook te trekken.

De flipperkast was mijn favoriet.

Ook basketbal is een leuk spel dat het leukst is met z’n tweeën. Het is een soort koepel met kuiltjes, ieder kuiltje is genummerd. Het balletje valt in een kuiltje met nummer en het is zaak zo snel mogelijk op het knopje met dit nummertje te drukken. Dan wordt het balletje gelanceerd door middel van lucht! Wie dit het snelst doet zorgt er uiteindelijk voor dat het balletje bij de tegenstander door het netje gaat en krijgt een punt.

Verslavend!
Afbeelding

Een spel dat zeker potentie had maar helaas niet goed werkte was Zimnjaja Okhota, “Winterjacht”. Je hebt een jachtgeweer in je handen en op het scherm voor je komen wilde dieren voorbij. Die moet je afschieten. Ik kon er niet een raken, maar misschien ben ik wel heel slecht? Op de website van het museum kun je het spel al een beetje spelen, maar zonder het jachtgeweer is het niet zo leuk. Spelen doe je hier!.

Jammer genoeg was het vliegtuigje niet voor volwassenen. 🙁

Een spel dat wel werkte was Gorodki. Je moet een stokje werpen naar blokjes. het is leuker dan het klinkt, echt! Het vierkantje met daarin de blokjes die je moet raken beweegt namelijk soms snel, en soms langzaam. Je moet op het goede moment werpen om alle blokjes van het vierkantje af te krijgen. Verslavend!

En voor na je bezoekje…

Wanneer je klaar bent met het museum kun je souvenirs kopen. Denk hierbij aan pins of kaarten, maar ook aan grote posters die je ook in het museum zelf ziet hangen! Daarna kun je bij Burger Heroes nog wat gaan eten, maar kijk uit, want ze zijn nogal chagrijnig en het eten is niet zo lekker, dus je kunt beter naar buiten lopen en in een van de vele restaurants gaan eten. Veel speelplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *