fbpx

Een visum aanvragen: een supergedetailleerd stappenplan

Home / Blog / Een visum aanvragen: een supergedetailleerd stappenplan

Vanuit mijn persoonlijke ervaring kan ik vertellen dat het moeten aanvragen van een visum een van de grootste redenen is voor mensen om niet naar Rusland te gaan. De aanvraagprocedure wordt als een moeilijk, omslachtig en niet al te goedkoop proces gezien. Maar vrees niet! In deze post vertel ik je alles over het aanvragen van een visum voor Rusland.

Wat ik ook vanuit mijn persoonlijke ervaring kan vertellen is dat het visum aanvragen vooral wordt gezíen als een moeilijke procedure, omdat er weinig informatie over te vinden is. Tevens zien veel mensen er tegenop om hun paspoort enkele dagen kwijt te zijn. Relax! De procedure is vrij simpel en het enige dat je moet doen is de documenten aanleveren. Volg dit stappenplan en er zal niks fout gaan. Dit plan is gebaseerd op het toeristenvisum en zakelijke visum voor Rusland, maar voor de andere visa zal het proces grotendeels hetzelfde zijn.

Wat kost een visum naar Rusland?

De prijs van een visum ligt iets boven de 100 euro. Ieder visumbureau rekent eigen administratie- en verwerkingskosten en ook de prijs voor een uitnodiging kan verschillen. Totaal moet je voor een toeristenvisum inclusief uitnodiging en terugsturen via aangetekende post ongeveer 120 euro rekenen. Een businessvisum kost iets meer, 150 euro zonder uitnodiging en 300 euro met uitnodiging. Voor spoed gelden andere toeslagen, net als voor bijvoorbeeld je paspoort leveren op Schiphol zodat je hem na aankomst op het vliegveld op kan halen.

Wat je nodig hebt voor een visum:

 • Een paspoort met een geldigheidsdatum van tenminste 9 maanden na datum van terugkomst uit Rusland (dit verschilt per visum, maar 9 maanden is de maximum;
 • Een kleurenpasfoto;
 • De Ruslandverklaring;
 • Het visumapplicatieformulier van de KDMID;
 • Een uitnodiging;
 • Een begeleidingsformulier.

1. Plan en boek alles

Om een visum aan te kunnen vragen moet je de aankomstdatum in en vertrekdatum uit Rusland kunnen invullen. Ook moet je je verblijfplaats (zoals een hotel) kunnen invullen. Dit moet dus eerst geboekt zijn! Vergeet ook zeker je verzekering niet, dit heb je nodig bij stap 2. Een reis- en annuleringsverzekering is altijd handig; maar zorg ook dat je zorgverzekering werelddekking heeft!

2. Vraag je Ruslandverklaring aan

Een Ruslandverklaring is een document van je zorgverzekering dat aantoont dat je verzekerd bent in Rusland. De Ruslandverklaring is in het Engels en gratis en makkelijk aan te vragen. Hoe lang het duurt hangt van je zorgverzekering af; bij de ene kan alles online en heb je de verklaring na een uurtje in je mailbox, bij de andere krijg je hem per post en duurt het ongeveer een week. Op de Ruslandverklaring staan de data waarop je verblijft in Rusland. Het wordt aangeraden deze data iets breder te nemen; ga je bijvoorbeeld van 20 tot 25 januari kun je beter 15 tot 30 januari invullen. Dit mag en heeft geen invloed op je visum.

3. Maak pasfoto’s

Voor je visum heb je één pasfoto nodig.

4. Het visumformulier

De stap die als moeilijkst wordt ervaren; het visumapplicatieformulier op kdmid.ru. Het formulier is vaag, niet beschikbaar in het Nederlands en de ervaring leert dat het eigenlijk niet zo veel uitmaakt wat je invult bij de “vage” vragen. We gaan dit formulier nu stap voor stap invullen.

1. De start

We kiezen Nederland bij het land en Engels bij de taal. Vink het hokje bij “I have read this information” aan (ook al heb je het helemaal niet gelezen) en druk op “Complete new application form”.

Je moet een wachtwoord aanmaken. Zo gaan je gegevens niet verloren wanneer het internet ineens uitvalt. Na 20 minuten inactiviteit verloopt je sessie bij KDMID. Druk op Submit.

Je krijgt je identification number. Schrijf dit op, je hebt geen zin om alles wéér opnieuw in te vullen als er ineens iets fout gaat. Schrijf ook je wachtwoord op.

Tip: schakel je een visumbureau in? Schrijf je identification number en wachtwoord op het visumaanvraagformulier, dan kunnen zij eventueel nog dingen aanpassen!

2.Je visum

Hier vul je informatie in die relevant is voor het visum. Het USSR-gedeelte is eigenlijk vooral voor mensen die een Russische verblijfsvergunning aan willen vragen; mensen die vroeger in de USSR hebben gewoond krijgen namelijk voorrang op deze visa.

Bij “Purpose (section)” vul je in waarom je Rusland wilt bezoeken. Dit gaat dus om het type visum dat je wilt. Let op: enkel dit formulier in combinatie met de juiste uitnodiging zal je een bepaald type visum opleveren. Je kunt hier dus niet “Study” invullen en met een toeristenuitnodiging aankomen!

Onder “Purpose (section)” zie je nogmaals “Purpose” staan. Dit is hetzelfde, maar iets gedetailleerder. Als je “Official visit” invult bij “Purpose (section)” zie je dat het tweede Purpose ook verandert. In het geval van toerist vul je ook hier gewoon weer toerist in. Bij Business Visits vul je ook gewoon Business in. Kies de optie die het meest generiek klinkt, dan loop je het minste risico op gezeik. 😉

Bij je number of entries hangt het er ook weer van af wat voor visum je wilt. Dit is het aantal inreizen in Rusland. Als toerist mag je alleen maar single kiezen. Voor de andere visa verwijs ik je door naar de visumpagina op deze website.

Je date of entry en date of exit spreken voor zich. Dit is waarom je alles van tevoren moet boeken! Deze data moeten precies kloppen met de data waarop je je vliegtickets hebt geboekt.

3. Je persoonlijke informatie

Spreken eigenlijk voor zich. Zo lang je precies opschrijft wat er in je paspoort staat (let op je officiële naam!) kan er niets fout gaan.

4. Je paspoort

Spreekt ook voor zich. Best makkelijk toch, zo’n formulier?

5. Je verblijfplaats

Hier komt het vage gedeelte; je moet aangeven met welke travel company je komt. Ik heb mijn uitnodigingen altijd via een visumbureau geregeld, in dat geval kun je gewoon het hotel waar je verblijft invullen, en wat cijfertjes bij het confirmation en reference number. Je visumbureau zal dit voor je aanpassen.

Let erop dat je alle steden die je gaat bezoeken invult! De politie in Rusland kan en mag je aanhouden en vragen om je paspoort, zonder enige reden. Als ze horen dat je een toerist bent zullen ze dit juíst gaan doen, dus zorg dat je papierwerk in orde is!

Je vult ook je verzekeringsnummer in. Zorg dat dit overeenkomt met het verzekeringsnummer / de naam op je Ruslandverklaring!

Tenslotte vul je in of je ooit in Rusland bent geweest. Ben je dit niet is er niks aan de hand, ben je er wel geweest moet je invullen wanneer dit was.

6. Je huidige verblijfplaats

Hier vul je in waar je nu woont. Zie hoe enkel je adres verplicht is om in te vullen, in tegenstelling tot je telefoonnummer, email en zelfs fax.

Daaronder vul je in of je studeert of werkt. Je ziet dat er alleen om je werkgever wordt gevraagd; studeer je, dan vul je gewoon het adres van je onderwijsinstelling in. Ze zullen je onderwijsinstelling of werk niet gaan opbellen; het is een beetje vaag waarom ze dit nodig hebben.

De volgende twee velden zijn waarschijnlijk niet van toepassing en je kunt bij beide velden “No” invullen.

7. Je aanvraaglocatie

Hier vul je altijd VFS in. Ik weet ook niet waarom. Gewoon doen.

8. Klaar!

Je drukt op Submit en krijgt een melding dat het succesvol is afgerond. Gefeliciteerd! Kies nu voor “Print A4” en je downloadt een pdf. Hierop staat alle informatie die eigenlijk écht relevant is voor je visum. Print deze uit, je neemt hem mee naar het visumbureau/consulaat. Je ziet een deel voor een pasfoto en een deel voor je handtekening. Vergeet het niet te ondertekenen en de datum op te schrijven! Je pasfoto kun je er los bij doen.

5. Een begeleidingsformulier

Zowel het consulaat als het visumbureau weet niet wat er precies moet gebeuren. Hoe wil je je visum teruggestuurd hebben? Wanneer is je vertrekdatum? Natuurlijk is dit allemaal terug te vinden in de documenten die je aanlevert, maar het is handiger om het nog even bij elkaar op één blaadje te zetten. Een visumbureau geeft je vaak zelf een begeleidingsformulier. Zorg in ieder geval dat het volgende erop staat;

 • Je volledige naam, inclusief doopnamen en achternaam;
 • Je geboortedatum;
 • Je paspoortnummer;
 • Je adres (en eventueel factuuradres);
 • Je datum van aankomst in Rusland en vertrek uit Rusland;
 • Hoe je je paspoort terug wilt hebben (per aangetekende post, koerier, afgeleverd op Schiphol, hier gelden verschillende tarieven voor die afhangen van je visumbureau);
 • Wanneer je het paspoort uiterlijk retour wilt hebben (houd rekening met de verwerkingstijd!);
 • Eventueel medereizigers, hun paspoortnummer en hun geboortedatum;
 • De huidige datum en handtekening.

6. Voeg alles samen!

Voeg alle documenten (inclusief uitnodiging, als je visumbureau die niet regelt) samen, stop ze samen met je paspoort in een envelop en stuur alles op naar het visumbureau óf breng het naar het consulaat.

Klaar!

Na ongeveer een week heb je je visum en ben je helemaal klaar om naar Rusland te gaan. Vergeet je het visum niet te registreren als je langer dan 7 dagen achtereen in één Russische stad verblijft? De details lees je in de post Aangekomen in Rusland: wat nu? Een supergedetailleerd stappenplan.