fbpx

De ideale toerist in de ogen van de Russen

Home / Leven in Rusland / De ideale toerist in de ogen van de Russen

Je merkt het al wanneer je naar een andere Nederlandse stad reist: de mensen zijn overal anders. Dit wordt natuurlijk alleen maar extremer wanneer je naar een ander land reist! In dit artikel vertel ik hoe de ideale toerist eruit ziet volgens de Russen.

Spreek Russisch (al is het maar een beetje)

Voor een Rus is niets zo irritant als iemand die naar Rusland komt en geen Russisch spreekt. Russen zijn net als Fransen in die zin: ze vinden dat als je er op bezoek komt, je de taal moet spreken. Gelukkig zijn de Russen wel iets minder kritisch: wanneer je een woordje zegt, of in het Russisch vraagt of ze Engels spreken, zullen ze heel erg hun best doen om je (in het Engels) te helpen, zelfs als ze het je moeten uitleggen met handen en voeten omdat ze geen Engels spreken!

Toon interesse in Rusland

Russen houden ervan om over hun land te praten. Hun gedachten zullen wel meestal negatief zijn; ze zijn van mening dat het in Europa en Amerika beter is. Daar mag je het trouwens niet mee eens zijn, want dan worden ze boos. Als je zegt dat je het in Rusland juist wel beter vindt, worden ze ook boos, omdat ze vinden dat jij dat niet mag denken aangezien je niet in Rusland bent geboren of opgegroeid. Het beste is om gewoon door te vragen of desnoods over iets anders te beginnen. Geschiedenis en cultuur is wel iets waar Rusland trots op is, dus daar kun je altijd naar vragen! Ook over de Russische taal kunnen Russen uren praten.

Wees beleefd en gedraag je

Rusland is een land vol extremen. Je zal zelfs in Moskou daklozen en alcoholisten tegenkomen. De “gewone” Rus wil zich hier niet mee associĆ«ren en het is dan ook niet voor niets dat ze het belangrijk vinden zich goed te gedragen. Denk hierbij aan geen lawaai maken (zelfs kinderen zijn in veel gevallen gewoon stil), in het openbaar vervoer geen filmpjes of muziek afspelen zonder oordopjes, niet overdreven hard praten of lachen, geen afval op de grond gooien en elkaar altijd aanspreken met ‘u’. Het is belangrijk niet op te vallen, wat natuurlijk best moeilijk is als toerist. Het beste is gewoon “monkey see, monkey do”: loop mee met de grote groep, onderbreek de grote groep niet door midden in de groep stil te gaan staan en blijf rustig. En word niet boos als iemand zich door een propvolle bus een weg naar de uitgang probeert te banen en jij daarbij platgedrukt wordt: dat doet diegene niet expres en is normaal.

Conclusie

Eigenlijk klinkt het allemaal best logisch. Gedraag je, doe normaal, val niet op en zeg niets slechts over Rusland. Toon interesse en spreek een paar woordjes Russisch en het kan eigenlijk al niet meer fout lopen. Russen zijn erg lief, echt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *