fbpx

De Dag van de Verdedigers van het Vaderland (of Nationale Mannendag) in Rusland

Home / Blog / De Dag van de Verdedigers van het Vaderland (of Nationale Mannendag) in Rusland

Oorspronkelijk komt het van de Eerste Wereldoorlog, maar inmiddels is het veel meer dan dat: de Dag van de Verdedigers van het Vaderland. 23 februari is de dag dat mannelijkheid in Rusland wordt gevierd; je vindt parades, evenementen en vrolijkheid op deze dag. Wees trots op je mannelijkheid!

De dag komt, zoals in de introductie al gezegd is, van de Eerste Wereldoorlog. Het is de datum van het creëren van het Sovjetleger in 1918. Het is een officiële feestdag in Rusland, een van velen, en dat houdt in dat mensen niet hoeven te werken of naar school hoeven. Tijdens deze dag staat het vechten tijdens de oorlog op de eerste plaats, maar de dag eert ook mannen in het algemeen: er wordt geloofd dat mannen en hun strijdlust voor het vaderland hebben bijgedragen aan hoe Rusland nu is, en dat moet geëerd worden.

Rozen bij het Eeuwige Vuur in Moskou bron

Ondanks dat de Russische mannen “van nu” niet hebben meegevochten worden zij ook geëerd en wordt waardering en dankbaarheid aan hen getoond; dit heeft dan weer te maken met Internationale Vrouwendag op 8 maart, waar juist vrouwen worden geëerd. De Russen geloven dat mannen en vrouwen elkaar nodig hebben en beide even belangrijk zijn, en dat mannen ook hun eigen dag mogen hebben. Terecht natuurlijk! De Dag van de Verdedigers van het Vaderland staat daarom dus ook bekend als Nationale Mannendag. bron

De Dag van de Verdedigers van het Vaderland kent ook een officieel gedeelte, en dat vraagt om officiële gebeurtenissen: de soldaten, gevallen voor de Russische vrijheid, worden herdacht, en president Poetin legt een boeket bloemen neer bij de Aleksandrovskij Sad, bij het monument van de Onbekende Soldaat, waarna de soldaten herdacht worden met een minuut stilte. Kijk het filmpje hieronder om te zien hoe dit allemaal in zijn werk gaat.

In de Russische geschiedenis zijn mannen onmisbaar: zij vochten voor de vrijheid en de trots van toen nog de Sovjet-Unie. Nu er geen oorlog is wordt de mannelijkheid van de Russen alsnog op de proef gesteld door een verplicht jaar in het leger. Op deze dag wordt dankbaarheid aan hen getoond, en die is groot: op deze dag worden mannen in de watten gelegd. Ze krijgen gratis dingen, zoals eten, aangeboden op straat, er worden kortingen gegeven, er worden parades en tentoonstellingen georganiseerd, niet alleen in Moskou, maar ook in andere steden, al zijn de parades in andere steden een stuk soberder. Het is normaal om elkaar te feliciteren met deze feestdag. Voor vrouwen is het normaal om mannen kleine cadeautjes te geven.

Vrouwen geven cadeautjes, zoals deze schattige koekjes. bron

Wij in het relatief feministische geëmancipeerde Nederland denken het onze van “de mannelijkheid vieren”. In Rusland echter is het patriarchaat nog redelijk present: mannen moeten mannelijk zijn, vrouwen moeten vrouwelijk zijn. Mannen moeten te allen tijde voor vrouwen betalen, zelfs als ze al lang en breed getrouwd zijn en de vrouw ook gewoon werkt. Mannen mogen geen emoties laten zien, niet huilen, niet verdrietig zijn. Een slechte zaak, als je het mij vraagt. Emoties opkroppen is voor eenieder slecht, maakt niet uit wat je tussen je benen hebt hangen.

Ook daarom is er tegenwoordig in Rusland een beweging actief: genderwatch.ru. Zij strijden tegen het patriarchaat dat Russische mannen verbiedt hun emoties te tonen, en doen dit voor deze feestdag in de vorm van kaartjes: kaartjes, die verhalen van mannen delen. Hier heb je er eentje met de vertaling:

Alle kaarten (Russisch) kun je vinden op genderwatch.ru.

Nadelen achterwege latend: je weet niet wat je mist als je het nooit eerder hebt gehad, en dus zijn de Russische mannen vooral trots op hun mannelijkheid. De Dag van de Verdedigers van het Vaderland is daar slechts één voorbeeld van. Op deze dag worden mannen gewaardeerd, gekoesterd, hen verteld dat dankzij hen het land zo mooi is. De dienstplicht geldt namelijk nog in Rusland, en daarom geloven de Russen erin dat dat verplichte jaartje in het leger hen tot echte mannen heeft gemaakt. Niet voor niets is de uitdrukking “als je niet hebt gediend [in het leger], ben je geen echte man” zo populair.

bron

Mocht je op 23 februari eens in Rusland zijn, en ben je een man, wees dan voorbereid op felicitaties en gratis dingen op straat. Voor de vrouwen: enig geduld is geboden, maar op 8 maart is het Internationale Vrouwendag, wat in Rusland in tegenstelling tot in Nederland groots wordt gevierd! Dan is het onze beurt om gratis dingen op straat te krijgen 😉

Bron hoofdafbeelding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *