fbpx

Adviezen om je reis naar Rusland écht uniek te maken

Home / Blog / Adviezen om je reis naar Rusland écht uniek te maken

Ik houd van Rusland. Inmiddels ben ik er 3 keer geweest, waarvan 1 keer voor een half jaar. Zoals in ieder land loop je vaak achter de feiten aan en kom je wanneer je al lang en breed thuis bent achter dingen die je op zich ook wel had willen doen of zien. In dit artikel geef ik je adviezen over wat je kan doen in Rusland om je reis écht uniek te maken. Unieke dingen, dus geen standaard geneuzel over hoe je Russische wodka moet hebben geprobeerd.

Bezoek een anticafé

Mis je je Playstation of Xbox, of wil je bordspelletjes spelen? Bij een anticafé kan dit! Een anticafé bestaat vaak uit twee delen: een bordspellendeel en een Xbox- en Playstationhoek. Je betaalt per minuut ongeveer 2 tot 3 roebel, wat neerkomt op 140 tot 180 roebel per uur (2 tot 3 euro), en voor dat geld mag je onbeperkt koffie en thee drinken, en spellen spelen. Er zijn uiteraard ook koekjes, geheel gratis! Ook eten bestellen en laten bezorgen mag, de sfeer is relaxed, en er werken vaak jongeren, dus de kans dat iemand Engels spreekt is redelijk. Voor 500 roebel (8 euro) heb je een “stopcheck” en mag je de hele nacht spellen spelen en koffiedrinken tot de metro weer open gaat (6 uur ’s ochtends). GLHF is mijn favoriete anticafé, je vindt hen bij het metrostation Lubyanka (centrum), op Armyanskiy Pereulok, dom 3-5, stroyeniye 10. De omgeving ziet er een beetje eng uit, maar het is niet eng. 🙂

Bekijk de gebalsemde Lenin

Lenin is na zijn dood ingebalsemd en ligt in de Aleksandrovskiy Sad bij het Rode Plein. Iedere werkdag kun je hem komen bekijken van 10:00 tot 13:00. Het is gratis. Je mag geen foto’s maken en geen tassen bij je dragen. Tassen moet je inleveren bij de garderobe, die wel wat geld kost.

Bekijk een kleinere Russische stad

Rusland is zo veel meer dan Moskou en Sint Petersburg. Het is het zeker waard om eens naar een wat kleiner stadje te gaan! Tver’ bijvoorbeeld, een stad die op 2 uur reizen van Moskou ligt. Of Kazan’ als je 14 uur in de trein wil zitten. Kazan’ ligt in een deel van Rusland genaamd Tatarstan. Treintickets koop je via tutu.travel. Kaartjes naar Tver’ kosten 20 euro, en kaartjes naar Kazan’ kosten 50 euro, beide met startpunt Moskou.

Ga naar de Krokante Krab

Op de Oude Arbat (Stariy Arbat) vind je de Krokante Krab. Ja, echt. Ze verkopen er visburgers en het hele restaurant ziet er uit, nou ja, als de Krokante Krab. Iets verderop vind je een Alice in Wonderland restaurant, dus als Spongebob niet je ding is zit je bij dat restaurant wellicht beter.

Het personeel heeft Spongebobshirts aan.

Zoek Nederlanders op

Als je in Moskou bent voor een langere tijd, of gewoon het Nederlandse mist, kun je naar een activiteit van de Nederlandse Club Moskou. Iedere maand is er een borrel in café Brugge. Bij Nederlandse feestdagen, zoals Koningsdag of Sinterklaas, worden er extra dingen georganiseerd. De enige voorwaarde om binnen te komen is dat je een Nederlands paspoort moet hebben (of iemand met een Nederlands paspoort mee moet nemen). Als je lid wordt (gratis) krijg je een mailtje wanneer er nieuwe activiteiten zijn.

Patatjes oorlog kennen ze helaas niet in Moskou, maar ze hebben hun best gedaan: patat met satésaus en mayonaise. Geen uitjes. 🙁

Ga naar de club

Je bent niet de enige buitenlander in Rusland! Moscow International Events is een Facebookpagina die dingen organiseert voor expats. Iedere maand is er een speciale avond voor expats in club Lookin Rooms, een zeer populaire club in Moskou, die zich bevindt op loopafstand van metrostation Pushkinskaya. De entree is gratis als je het wachtwoord “International” gebruikt. Ze organiseren ook meetups. Bekijk de pagina en blijf op de hoogte!

Zet een tattoo

De beste souvenir! Rusland heeft geweldige tattoo-artiesten. Zelf laat ik mijn tattoos sowieso het liefst in andere landen zetten, omdat er in Nederland maar weinig goede artiesten zijn. In Rusland is het zo schoon en hygiënisch als in Nederlandse tattoostudios, mits je naar een professionele studio gaat, uiteraard. Doe je huiswerk, dan kom jij straks thuis met de mooiste souvenir van allemaal. In Sint Petersburg kan ik Baraka Tattoo aanraden, die zitten op het Nevskiy Prospekt en zijn erg populair onder de Russen.

Matroesjka, gezet bij Baraka Tattoo.

Zeg eens ‘ja’ tegen dingen waar je normaal ‘nee’ tegen zou zeggen

De meest leuke dingen die ik heb meegemaakt maakte ik mee doordat ik mezelf in het diepe liet vallen. Van wodka drinken met de conducteur tot mee op pad gaan om wiet te halen, bij alles dacht ik eerst ‘nee’, maar deed ik het lekker toch. Rusland is echt niet zo levensgevaarlijk als de media in Nederland zeggen. Integendeel: Russen zijn stinkend jaloers op ons, die rijke Hollanders die hier even hun geld komen uitgeven! De meeste Russen zijn nog nooit over de grens geweest en vinden het verschrikkelijk interessant om te horen hoe het nou is in dat rijke Europa. Ook vinden ze het belangrijk om ervoor te zorgen dat Rusland jóú bevalt en zullen ze altijd bereid zijn om je te helpen of adviseren. Neem wat magneetjes uit Amsterdam mee voor ze en je maakt vrienden voor het leven.

Conclusie

Rusland is zo veel meer dan het Nevskiy Prospekt, het Rode Plein, matroesjka’s en flessen wodka. Om jouw reis écht uniek te maken hoef je maar een klein stapje van het standaardpad af te doen, en de unieke gebeurtenissen vliegen vanzelf op je af. Relax. Volg je intuïtie, maar go with the flow en geef je over aan Rusland, dan geeft Rusland jou de reis van je leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *