fbpx

Aangekomen in Rusland, wat nu? Een supergedetailleerd stappenplan

Home / Blog / Aangekomen in Rusland, wat nu? Een supergedetailleerd stappenplan

Na de vorige post met een stappenplan over stagelopen in Rusland komen we nu bij het volgende deel; namelijk wat je precies moet doen nadat je bent aangekomen. Dit stappenplan is voor zowel stagiairs als toeristen. Tenzij anders aangegeven geldt de stap voor stagiairs en toeristen in Rusland!

1. Aankomst op het vliegveld

Bij aankomst moet je eerst door de paspoortcontrole. Je krijgt daar een migratiekaart die je soms zelf moet invullen, soms doen de medewerkers dat voor je, en die je in ieder geval zelf moet ondertekenen. Deze migratiekaart MOET je bij je houden tot je het land weer verlaat. Dat is irritant, want het is een papieren blaadje dat even groot is als een pagina in je paspoort, en het ziet er ook nog eens heel onbelangrijk uit. Agenten op straat mogen je om deze migratiekaart vragen, dus zorg ervoor dat je hem altijd bij je draagt. Een idee is om een hoesje voor je paspoort te kopen en de kaart daarin vast te plakken, zodat hij ook niet uit je paspoort kan waaien. Maak er tevens voor de zekerheid een kopietje (of foto) van, zodat je bij kwijtraken in ieder geval aan kunt tonen dat je hem hebt gehad.

2. Registreer je visum!

Als je geen zin hebt om aangehouden te worden, geen zin hebt om het land uitgegooid te worden en geen zin hebt in hoge boetes (het hangt een beetje af van het humeur van de betreffende agent wat er met je gebeurt) kun je het beste je visum registreren.

Je hebt na aankomst in Rusland 7 werkdagen de tijd om je visum te registreren. Dit is eigenlijk niets meer dan een seintje naar de overheid dat je goed en wel bent aangekomen. Dat weet de overheid allang omdat je een migratiekaart krijgt bij aankomst op het vliegveld, maar ze willen gewoon extra geld verdienen. In het geval van toeristen (of stagiairs die in een hotel verblijven) doet je hotel de registratie voor je. Dit betekent dat er om je paspoort gevraagd wordt bij de balie en er waarschijnlijk een kopietje van gemaakt wordt. Vervolgens krijg je een lelijk uitziend A4’tje met Russische letters, dat is je registratie. Houd deze ook te allen tijde bij je, want ook hier kan om gevraagd worden. Een agent heeft het recht jou zonder reden om je paspoort, migratiekaart en registratie te vragen. Dat mogen zij ook bij Russen doen. Ook zijn ze niet vies van etnisch profileren en heb je als je een huidskleur anders dan wit hebt een grotere kans om gevraagd te worden om je documenten. Vraag in ieder geval na bij je hotel of zij jou registreren! Soms zitten er ook kosten aan verbonden. Niet registreren is echter geen optie.
Registratie is alleen nodig als je langer dan 7 dagen achtereen in één stad verblijft.

Zit je niet in een hotel? Vraag degene die je woonplek heeft verstrekt! Deze persoon, uitnodiger genaamd en meestal (doch niet altijd) de verstrekker van de uitnodiging van het visum, moet naar een postkantoor en een registratieformulier ophalen. Tevens moet aangetoond worden dat de uitnodiger echt op het adres woont. In het geval van een stage kan ook het stagebedrijf voor de registratie zorgen, dit moet op dezelfde manier; iemand moet naar het postkantoor en de formulieren invullen.

Zelf kwam ik erachter dat niemand eigenlijk precies wist hoe je een visum moest registreren. Ik besloot dan ook dat het voor alle partijen beter was om het gewoon lekker online te doen. Dat kan via ISC Travel. Het is iets duurder, 100 euro, en je kan enkel met creditcard betalen, maar dan is het wel meteen geregeld. Deze website heb ik zelf gebruikt en heb mijn registratie ontvangen.

Nóg een optie is een willekeurig hotel binnenlopen en vragen of zij je registreren. Dat wordt door veel mensen geadviseerd, maar toen ik het probeerde bleek het een stuk moeilijker dan gedacht: veel hotels weigerden en eentje probeerde me op te lichten. Ze zeiden dat de kosten voor de registratie afhingen van de duur van mijn verblijf; dit is niet waar. Of je nu 8 werkdagen in Rusland verblijft of 3 maanden, de kosten zijn hetzelfde. Uiteindelijk heb ik een hostel gevonden waarvan de receptionist mij wel wilde registreren in ruil voor 1500 roebel (22 euro) en mijn telefoonnummer. Goede deal, maar ik denk dat dit enkel werkt voor vrouwen. 😉
Loop je stage en moet je halverwege je stage terugvliegen voor een nieuw visum? Let op dat je ook dit nieuwe visum registreert, je stageperiode met onderbreking wordt gezien als 2 trips naar Rusland!

3. Regel een simkaart

Voor toeristen wellicht iets minder belangrijk, voor stagiairs des te meer; een Russische simkaart. Zeker aangezien Rusland niet onder de Europese Unie valt en het dus van je provider afhangt hoe veel je betaalt voor een gb internet. Overigens is het Russische internet op de telefoon één van de goedkoopste in de wereld, dus dat is mooi. Om een simkaart aan te vragen wordt om je paspoort gevraagd en een contract opgesteld.

Mocht je geen Russisch spreken kun je het beste op het vliegveld een telefoonwinkel zoeken, daar is de kans het grootst dat je iemand tegenkomt die Engels spreekt. Rusland heeft diverse providers, de populairste providers zijn Megafon (Мегафон), MTS (МТС) en Beeline (Билайн). Voor het verkrijgen van een Russische simkaart wordt om je paspoort gevraagd. De prijs van het abonnement verschilt uiteraard, ik zit zelf bij Megafon en betaal voor 12gb internet, 500 belminuten en onbeperkt social media slechts 600 roebel (9 euro) per maand. Prima te doen dus!

De eerste maand zal je betalen in de telefoonwinkel. Daarna is het de bedoeling dat je voor de tweede maand (en resterende maanden) zelf naar de telefoonwinkel of een opwaardeerautomaat gaat om je saldo op te waarderen. Vergeet niet bij vertrek naar huis je abonnement weer op te zeggen!

4. Een Russische ov-kaart

Het Russische openbaar vervoer is onvermijdelijk en tevens heel erg knus, wees voorbereid om constant op elkaar gepropt in de bus, tram of metro te staan. Staan, want zitplekken zijn er ook maar weinig. Bij terugkomst in Nederland zal je de NS als luxe ervaren! Er zijn verschillende Russische ov-kaarten. Voor een toerist die enkele dagen in Rusland verblijft is een kaart met een bepaald aantal ritten wellicht het handigst. Je kan kiezen voor 1 rit, 2 ritten, 20 ritten en zelfs 60 ritten. Deze ritten gelden voor al het openbaar vervoer in één stad. Één rit geldt voor één soort openbaar vervoer, als je 60 ritten op je kaart hebt en je checkt in in de bus heb je 59 ritten, stap je vervolgens in de metro en check je daar in, heb je nog 58 ritten. De afstand die je aflegt maakt niet uit. Let er (zeker in de bus of tram) wel op dat in Rusland niet uitgecheckt wordt! Door gewenning in Nederland wil het nog wel eens voorkomen dat je per ongeluk toch “uitcheckt” en er dus 2 ritjes worden afgeschreven 🙂 je overgebleven ritten zie je op het schermpje wanneer je incheckt. Let op dat je het inchecken niet vergeet; soms wordt er gecontroleerd. De boete voor het niet inchecken is 1000 roebel.

Ga je stagelopen of blijf je een hele maand in Rusland? Dan heb je wellicht meer interesse in de Troika. De Troika is een ov-kaart van meer kwaliteit waar je tevens ritten op kan zetten, maar ook een abonnement. Voor 2000 roebel (en 50 roebel voor de Troika, dat is 80 cent) heb je een onbeperkte kaart waarmee je dus onbeperkt met al het openbaar vervoer kunt reizen.

De prijzen voor alle tickets zijn enkel te zien op het raam bij het loket van de metro. Met hele kleine lettertjes, al dan niet in het Russisch. Bij deze; een handig lijstje van het Yediniy (united, dus geldig voor al het openbaar vervoer) ticket! Dit kan ook op je Troikakaart gezet worden, met dezelfde prijs.

1 rit – 55 roebel, €0,90
2 ritten – 110 roebel, €1,80
20 ritten – 720 roebel, €12
40 ritten – 1440 roebel, €24
60 ritten – 1700 roebel, €26
Dagkaart – 210 roebel, €3
3 dagen – 400 roebel, €6
7 dagen – 800 roebel, €11
30 dagen – 2000 roebel, €30
90 dagen – 5000 roebel, €80
365 dagen – 18200 roebel, €280

5. Koop een waterfilter

Je kan het kraanwater in Rusland niet drinken. Als je in een hotel verblijft is dat wellicht geen probleem; in de lounge is vaak een drinkwaterautomaat aanwezig. Uiteraard kun je in iedere supermarkt flessen water kopen. Verblijf je niet in een hotel is het slim om een waterfilter te kopen. Deze heb je al voor 180 roebel bij een grote hypermarkt, bijvoorbeeld Pyatorochka (Пятёрочка). Deze bevinden zich vaak op de begane grond van winkelcentra. Douchen en tandenpoetsen kan overigens wel prima, tevens kun je het kraanwater wel drinken als je het hebt gekookt. Er zijn Russen die het kraanwater wel gewoon drinken, echter kunnen Nederlanders hier ziek van worden, aangezien wij gewend zijn aan brandschoon water 😉 daarnaast kan het voorkomen dat je de kraan openzet en het water dat er uit komt oranje is. Dat is normaal.

Loop je stage in de zomer of huur je een appartement in de zomer? Let erop dat tijdens de zomer het warme water voor 2 weken afgesloten wordt! Dit doet de overheid om, zoals zij zeggen, de leidingen te onderhouden. Tijdens de winter wordt het uiteraard koud, wat de leidingen kan verzwakken. Loop je stage in de herfst/winter of huur je een appartement in de herfst/winter? Weet dat de overheid (of eigenlijk de lokale gemeente in jouw regio) besluit wanneer jij het koud hebt! Zij beslissen namelijk wanneer jij warm water krijgt om de verwarming mee aan te zetten. Je kan dit testen door je hand op de leiding te leggen. Is het warm, dan doet je verwarming het! Warm douchen kan in de herfst/winter (gelukkig!) wel altijd, en er komt ook warm water uit de kraan.

6. Appartement gehuurd? Check de muren!

Appartementen zijn erg vochtig in Rusland, zeker appartementen in oude Sovjetgebouwen, ook wel chroesjtsjovki genoemd. Het idee was dat deze gebouwen snel gebouwd konden worden. Dat kon, maar het resultaat is een constant vochtig gebouw met appartementen die met slechts één raam moeilijk te ventileren zijn. Na 3 weken mijn constante hoofdpijn en vermoeidheid af te doen met “ik moet gewoon wennen” kwam ik erachter waarom dit al 3 weken duurde. De muur naast mijn bed, waarvan ik de onderkant niet kon zien omdat mijn bed ervoor stond, zat vol schimmel! Let op als je schimmel op je muren hebt, je kan er waarschijnlijk niet volledig van afkomen omdat de ventilatie te slecht is. Je enige optie is eigenlijk om het constant weg te halen met water en soda of water en azijn. Chemische middelen zijn af te raden, want ventileren lukt niet!

Dit zijn de belangrijkste dingen om rekening mee te houden wanneer je bent aangekomen in Rusland. Echter moet je niet vergeten dat Russen zich heel anders gedragen dan Nederlanders! Tevens moet je oppassen met wat je in het Nederlands zegt. Het is uit den boze om elkaar “goeiemorgen” te wensen in het bijzijn van Russen; het Russische woord “goei” betekent namelijk “lul” en is een redelijk extreem scheldwoord. Bij je hotel zal het waarschijnlijk vooral lachbuien veroorzaken, maar in het openbaar weet je maar nooit wie je toevallig voor je hebt!

Wil je zeker weten dat je je niet onbewust asociaal gedraagt? Lees dan dit artikel over hoe je je als bezoeker dient te gedragen in Rusland.